Chcesz przejść na keto, ale nie wiesz jak? Zapoznaj się z podstawowymi założeniami diety ketogenicznej i zacznij od ułożenia 7-dniowego planu żywieniowego lub skorzystaj z naszej propozycji. Dieta ketogeniczna może być bardzo zdrowa, bardzo smaczna i bardzo dopasowana do Twoich indywidualnych preferencji! Z czasem stworzysz swoje idealne menu, które pozwoli Ci czerpać pełnię zdrowia i smaku z keto diet, a tymczasem mamy dla Ciebie przykładowy jadłospis na 7 dni keto na dobry start!
Naukowiec specjalizująca się w dziedzinie żywienia, badań żywności i diecie ketogenicznej. Prowadzi pionierskie badania w skali światowej nad wpływem diety keto na organizm człowieka.
Poniżej proponujemy jadłospis diety ketogenicznej na 7 dni: nasze menu keto to trzy główne posiłki, charakteryzujące się wysoką zawartością zdrowych tłuszczów. Przygotowane przepisy bazują wyłącznie na wartościowych produktach: mięsach, jajach, dozwolonych owocach oraz rybach. Nasz przykładowy jadłospis keto wykorzystuje głównie warzywa nieskrobiowe (m.in. brokuły, paprykę i pomidory), oliwę z oliwek, sery (np. parmezan), a także – orzechy i awokado. Menu diety keto jest przygotowane pod 2000 kcal dziennie.
Własne zapotrzebowanie kaloryczne należy wyliczyć samodzielnie, na przykład przy użyciu naszego kalkulatora zapotrzebowania kalorycznego.
Dzień 1
Śniadanie:Owsianka kalafiorowa (406 kcal, 11.7 g białka, 24.5 g tłuszczów, 40 g węglowodanów, w tym 32.3 g węglowodanów netto)
Obiad:Keto kotlety mielone z boczkiem (616 kcal, 33.8 g białka, 50.5 g tłuszczów, 5.3 g węglowodanów, w tym 4.3 g węglowodanów netto)
Kolacja: Gratin niskowęglowodanowy (936.7 kcal, 49.4 g białka, 77.7 g tłuszczów, 8.8 g węglowodanów, w tym 4.7 g węglowodanów netto)
Wartości odżywcze:
Kalorie: 1959 kcal
Białko: 94.8 g
Tłuszcz: 152.5 g
Węglowodany: 54.1 g
Węglowodany netto: 41.3 g
Dzień 2
Śniadanie:Keto omlet zachodni (885 kcal, 39.8 g białka, 80.2 g tłuszczów, 7 g węglowodanów, w tym 5.7 g węglowodanów netto)
Obiad: Roladki wołowe (512 kcal, 35.9 g białka, 24.9 g tłuszczów, 11.6 g węglowodanów, w tym 7.4 g węglowodanów netto)
Kolacja: Keto zapiekanka (558 kcal, 23.3 g białka, 46 g tłuszczów, 15 g węglowodanów, w tym 8.5 g węglowodanów netto)
Wartości odżywcze:
Kalorie: 1955 kcal
Tłuszcz: 151.1 g
Węglowodany: 336 g
Węglowodany netto: 21.6 g
Białko: 99 g
Dzień 3
Śniadanie: Szakszuka keto (627 kcal, 29 g białka, 52.8 g tłuszczów, 9.7 g węglowodanów, w tym 7 g węglowodanów netto)
Obiad: Keto gołąbki (774 kcal, 41 g białka, 52.6 g tłuszczów, 26.2 g węglowodanów, w tym 17.5 g węglowodanów netto)
Kolacja: Placki wytrawne keto (623 kcal, 29 g białko, 48 g tłuszczów, 19.3 g węglowodanów, w tym 10.8 węglowodanów netto)
Wartości odżywcze:
Kalorie: 2024 kcal
Białko: 99 g
Tłuszcz: 153.4 g
Węglowodany: 55.2 g
Węglowodany netto: 35.5 g
Dzień 4
Śniadanie:Keto naleśniki z mąki migdałowej (724 kcal, 46.7 g białka, 42.3 g tłuszczów, 37.9 g węglowodanów, w tym 29.4 g węglowodanów netto)
Obiad:Keto wrapy z krewetkami (715 kcal, 43.9 g białka, 61.3 g tłuszczów, 10.7 g węglowodanów, w tym 4 g węglowodanów netto)
Kolacja:Zielony keto koktajl (475 kcal, 8 g białka, 43.5 g tłuszczów, 15.5 g węglowodanów, w tym 7 g węglowodanów netto)
Wartości odżywcze:
Kalorie: 1914 kcal
Białko: 98.6 g
Tłuszcz: 147.1 g
Węglowodany: 64.1 g
Węglowodany netto: 40.4 g
Produkty wybrane dla Ciebie. Idealne w kuchni i nie tylko:
Śniadanie:Keto owsianka (313.8 kcal, 6.1 g białka, 21.4 g tłuszczów, 22 g węglowodanów, w tym 12.8 g węglowodanów netto)
Obiad:Keto łosoś ze szpinakiem (713 kcal, 47.6 g białka, 60.2 g tłuszczów, 5.6 g węglowodanów, w tym 3.4 g węglowodanów netto)
Kolacja:Keto burger z portobello (930 kcal, 51 g białka, 72 g tłuszczów, 21.6 g węglowodanów, w tym 19.6 g węglowodanów netto)
Wartości odżywcze:
Kalorie: 1956.8 kcal
Białko: 104.7 g
Tłuszcz: 153.6 g
Węglowodany: 49.2 g
Węglowodany netto: 35.8 g
Odbierz e-book clean keto!
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA I OTRZYMAJ SOLIDNĄ DAWKĘ KETO WIEDZY, KTÓRA ODPOWIE NA WSZYSTKIE PYTANIA O STYLU ŻYCIA LOW CARB.
Lista zakupów na tygodniowe keto menu:
Kliknij aby zobaczyć pełną listę produktów
875 ml mleka migdałowego
1 szklanka różyczek z kalafiora (ok. 200 g)
2,5 łyżki erytrytolu (10 g)
1 łyżka zmielonego lnu (10 g)
5 g orzechów nerkowca
5 g orzechów laskowych
4 łyżeczki nasion chia (40 g)
5,5 łyżki mąki kokosowej (66 g)
2 łyżeczki Keto dżemu Super Malina lub Bardzo Truskawkowy (12 g)
1 łyżeczka wiórków kokosowych (3 g)
250 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
350 g wołowiny
1,5 białych szparagów (45 g)
1 łyżka oleju kokosowego (10 g)
1,5 liścia czosnku niedźwiedziego
1 łyżka sosu Teriyaki (10 g)
485 g kalafiora
13,5 plastrów boczku wędzonego (135 g)
100 g boczku
100 g marynowanych serc karczochów
2 i 1/2 ząbka czosnku
14,5 jajka
230 g cebuli
gałązka tymianku
4 łyżki Szczypiorek (20 g)
0,5 łyżki harissy (5 g)
2 garść liści kolendry
125 ml śmietanki 18%
205 g sera cheddar
Gęsi smalec do smażenia
14 i 1/4 łyżki MCT Oil C8 + C10/ C8 (214 g)
90 g czerwonej papryki
1/2 brokuła (250 g)
1/4 garść migdałów (10 g)
1/4 garści jarmużu (10 g)
160 g mozzarelli
125 ml śmietanki 30%
37 g serka śmietankowego
1 i 1/4 miarki fat expert (12,5 g)
1 puszka krojonych pomidorów
75 g chorizo
40 g sera feta
3,5 łyżki masła
1 łyżka oleju rzepakowego (10 g)
4 plastry cytryny
Kromka chleba bezglutenowego BeKeto (30 g)
2,5 dużych liści kapusty włoskiej (137 g)
2,5 kapeluszy grzybów shitake (12,5 g)
175 g tartego parmezanu
0,5 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
350 ml passaty pomidorowej
0,5 garść natki pietruszki
0,5 miarki Monohydratu Kreatyny BeKeto (5 g)
1 szklanka mąki migdałowej (115 g)
1,5 sztuki suszonych pomidorów (10 g)
1/4 garść kopru
5 plastrów salami (75 g)
4 pieczarki (80 g)
50 g rukoli
2 miarki MCT w proszku o smaku truskawkowym 20 g
0,5 miarki mct w proszku bezsmakowy 5 g
40g truskawek
200 g krewetek
6 liści sałaty masłowej (30 g)
2 awokado
1 łyżka matchy (8 g)
225 g szpinaku
3 łyżki płatków migdałowych (30 g)
1,5 papryczki chilli
2 miarki aminokwasów kokosowych (opcjonalnie)
Łyżka kiełków z brokułów (10 g)
0,5 puszki fasoli
50 g boczniaków
18 liści bazylii
2 miarki kolagenu mct bez smaku (20 g)
2 łyżki keto kremu migdałowego (25 g)
55 g czekolady BeKeto
1 miarka izolatu czekoladowego BeKeto (10 g)
1 cukinia
Pół garści malin (40 g)
0,5 brzoskwini (75 g)
400 g filetu z łososia
2 duże kapelusze grzybów portobello (200 g)
1 ogórek małosolny (50 g)
1/2 czerwonej cebuli (50 g)
3 łyżki octu jabłkowego (18g)
3 łyżki majonezu 75 g
1 łyżka soku z limonki
1 łyżeczka prażonej cebulki
kilka gałązek tymianku
Sól
Pieprz
1 miarka Ketonów Egzogennych o smaku mango (10 g)
Jak ułożyć jadłospis ketogeniczny na 7 dni?
Przede wszystkim zdrowo i… smacznie w zgodzie ze swoimi potrzebami i upodobaniami! Dieta keto stwarza naprawdę wiele możliwości i nie musi być monotonna – opiera się na wysokiej podaży tłuszczów (70-80% dziennej energii), umiarkowanym spożyciu białka (15-25%) i minimalnej ilości węglowodanów (<10%), co pozwala na rozmaite eksperymenty kulinarne przy zachowaniu tych wytycznych! Choć pierwsze jadłospisy na diecie keto mogą wydawać się skomplikowane do ułożenia, to z każdym tygodniem przychodzi coraz większa lekkość planowania posiłków oraz czerpania pełni zdrowia (i przyjemności) z menu.
W keto jadłospisie kluczowe jest przede wszystkim unikanie skoków poziomu insuliny, aby organizm przestawił się na spalanie kwasów tłuszczowych jako głównego źródła energii. W planowaniu jadłospisu należy uwzględnić wysokotłuszczowe produkty, odpowiedni stosunek kwasów tłuszczowych oraz kontrolę podaży elektrolitów.
Jakie produkty są dozwolone w jadłospisie?
W diecie ketogenicznej priorytetem są przede wszystkim zdrowe tłuszcze i ich odpowiednie proporcje (m.in. olej kokosowy, oliwa z oliwek, masło klarowane, awokado oraz orzechy), białka (tłuste mięsa, ryby, jaja, wysokotłuszczowy nabiał) i niskoskrobiowe warzywa (np. szpinak, brokuły, kalafior). W keto jadłospisie wskazane są również fermentowane produkty mleczne oraz odpowiednia ilość płynów.
Co jeść na początku diety keto?
W pierwszych dniach diety keto należy sięgać po produkty jak najbardziej wspierające organizm w drodze do osiągnięcia stanu ketozy. Wskazane będą tłuste ryby (makrela, łosoś), jaja, awokado i olej MCT, które wspierają produkcję ciał ketonowych. Dobrze jest też unikać nadmiaru białka, co początkowo może być trudne do wyszacowania oraz przyjmować elektrolity, co zminimalizuje wystąpienie ewentualnych skutków ubocznych.
Jak zaplanować jadłospis, aby utrzymać stan ketozy?
Podstawą utrzymania stanu ketozy jest takie zaplanowanie jadłospisu, aby poziom insuliny i glukozy we krwi, jak najbardziej się ustabilizował – unikanie produktów powodujących gwałtowne skoki glikemiczne. Regularność posiłków oraz wybór źródeł tłuszczu o wysokiej zawartości kwasów nasyconych i jednonienasyconych wspomagają metabolizm ketonowy. Ważne jest także monitorowanie poziomu ketonów we krwi.
Poznaj bestsellerowe produkty Beketo
Jakich błędów unikać podczas stosowania jadłospisu keto?
Błędy w diecie keto najczęściej wynikają z nieprawidłowego bilansu makroskładników oraz niedoszacowania kaloryki menu w odniesieniu do konkretnych potrzeb żywieniowych i zdrowotnych. Nieświadomie stosowana dieta ketogeniczna ma wiele pułapek – nadmiar białka może prowadzić do jego konwersji w glukozę, a niedobór odpowiedniej ilości elektrolitów – do osłabienia i odwodnienia. W efekcie może to powodować brak ketozy i zahamowanie spalania tkanki tłuszczowej. Warto więc uwzględnić w keto diecie produkty, które naturalnie wesprą wytwarzanie ciał ketonowych w organizmie – takich jak np. olej MCT, czy ketony endogenne w proszku.
Jak długo możesz stosować jadłospis keto?
Dieta ketogeniczna może być stosowana zarówno krótkoterminowo np. przez kilka tygodni w celu redukcji masy ciała, jak i długoterminowo, pod warunkiem odpowiedniego zbilansowania i monitorowania stanu zdrowia. Odpowiednio ułożony i świadomie przestrzegany jadłospis w diecie ketogennej, nie powoduje niedoborów oraz może przyczyniać się do długofalowej poprawy zdrowia i profilaktyki chorób – zależnie od przypadku. Warto regularnie konsultować się z dietetykiem lub lekarzem, szczególnie przy długotrwałym stosowaniu diety keto – tak, aby monitorować stan zdrowia i wprowadzać ewentualne modyfikacje do diety w odpowiedzi na zmieniające się potrzeby organizmu.
Podsumowanie
Dieta ketogeniczna to skuteczny sposób na redukcję masy ciała, poprawę kontroli poziomu cukru we krwi i wsparcie metabolizmu. Może być bezpieczna do długotrwałego stosowania, pod warunkiem, że jest odpowiednio zbilansowana i dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych, takich jak witaminy, minerały i błonnik. Długoterminowa ketoza wymaga regularnego monitorowania stanu zdrowia, w tym poziomu lipidów, elektrolitów, funkcji wątroby i nerek, aby uniknąć potencjalnych skutków ubocznych, takich jak niedobory składników odżywczych, podwyższony poziom cholesterolu LDL czy problemy trawienne. Kluczowe jest dostosowanie diety do indywidualnych potrzeb organizmu, urozmaicanie posiłków oraz konsultacje z dietetykiem lub lekarzem, zwłaszcza w przypadku obecności chorób przewlekłych. Przy właściwym podejściu dieta ketogeniczna może wspierać zdrowie i dobre samopoczucie przez wiele lat.
Pytania i odpowiedzi (FAQ)
Czy dieta ketogeniczna prowadzi do ketozy?
Tak, dieta ketogeniczna prowadzi do ketozy, czyli stanu metabolicznego, w którym organizm zamiast glukozy zaczyna wykorzystywać ciała ketonowe jako główne źródło energii. Osiąga się to poprzez ograniczenie spożycia węglowodanów do około 20–50 g dziennie i zwiększenie udziału tłuszczów w diecie.
Jakie są skutki uboczne diety keto?
Na początku mogą wystąpić objawy tzw. grypy keto, takie jak zmęczenie, bóle głowy, zawroty głowy, nudności, skurcze mięśni, drażliwość i problemy z koncentracją. Długoterminowo mogą pojawić się zaparcia, podwyższony poziom cholesterolu LDL, niedobory witamin i minerałów oraz ryzyko kamicy nerkowej, jeśli dieta jest źle zbilansowana. Zawsze warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem przed rozpoczęciem diety keto, zwłaszcza w przypadku obecności jakichkolwiek problemów zdrowotnych, aby uniknąć skutków ubocznych diety keto.
Jakie są przeciwwskazania do rozpoczęcia diety keto?
Dieta ketogeniczna nie jest zalecana dla osób z chorobami wątroby, nerek, niewydolnością serca, cukrzycą typu 1 (bez nadzoru lekarza) oraz zaburzeniami metabolicznymi. Dodatkowo jako przeciwskazania diety keto wymienia się także kobiety w czasie ciąży i podczas karmienia piersią. Zawsze warto skonsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem diety, szczególnie przy istniejących problemach zdrowotnych.
Absolwentka dietetyki na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym (WUM). Dietetyką interesuje się od zawsze. To dla niej nie tylko zawód, ale i pasja. Amelia pomoże Ci wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe i wyjaśni czym są diety niskowęglowodanowe i KETO, a także odpowie na Twoje pytania i wątpliwości, oraz pomoże dobrać odpowiednią suplementację.
Używamy technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Robimy to, aby poprawić jakość przeglądania i wyświetlać spersonalizowane reklamy. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie użytkowników lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne
Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych.Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.