Dieta ketogeniczna to dieta o bardzo niskiej zawartości węglowodanów, średniej zawartości białka i wysokiej zawartości tłuszczu. Jest podobna do innych nisko-węglowodanowych diet, takich jak np. dieta Atkinsa. Istnieje kilka odmian diety ketogenicznej, jednak w jej najbardziej typowej odmianie, od 70% do 80% kalorii pochodzi z tłuszczów, 20 – 25% z białek, a 5 do 10% z węglowodanów.
Stosując regularną dietę organizm pobiera energię z glukozy (cukru). W diecie ketogenicznej (keto), organizm pozbywa się zapasów glikogenu poprzez ograniczenie spożycia węglowodanów. Gdy ciało wykorzystało zapasy glukozy, rozpoczyna poszukiwanie alternatywnego źródła energii – tłuszczu. Następnie wątroba rozkłada kwasy tłuszczowe i zaczyna produkować ketony (ciała ketonowe). To właśnie ketony stają się nowym źródłem energii dla organizmu, wprowadzając go w stan, w którym spala tłuszcz.
Dieta ketogeniczna to wyjątkowa dieta, której korzyści zdrowotne są naukowo udowodnione. Dieta keto wspiera proces spalania tłuszczu przez organizm oraz pomaga osiągnąć idealną kompozycję ciała. Ponadto, wiele badań wykazuje jej korzystny wpływ na funkcje mózgowe, jasność myślenia i zwiększoną zdolność koncentracji.
Dieta ketogeniczna jest również stosowana jako wsparcie w wielu protokołach medycznych. Jest wykorzystywana w jednostkach chorobowych takich jak epilepsja, cukrzyca czy zaburzenia neurodegeneracyjne (mózgowych).
Tak, keto to dieta o bardzo niskiej zawartości węglowodanów i wysokiej zawartości tłuszczu. Główna różnica pomiędzy keto, a innymi dietami niskowęglowodanowymi polega na osiągnięciu optymalnego stanu nazywanego ketozą. Zredukowanie spożycia węglowodanów i cukrów jest niezbędne aby doprowadzić do zmiany metabolicznej, w której organizm wybiera tłuszcz jako główne źródło energii. Dzięki zwiększeniu spożycia tłuszczów i zredukowania spożycia węglowodanów osiągamy stan ketozy.
Główna różnica pomiędzy keto a innymi dietami niskowęglowodanowymi to dopuszczalne dzienne spożycie węglowodanów. W większości niskowęglowodanowych diet dzienna konsumpcja węglowodanów to ok. 50 – 150 g. W przypadku diety keto, szczególnie w okresie adaptacji, czyli pierwszych kilku tygodni dzienne spożycie węglowodanów netto nie może przekroczyć 20-30g. W początkowym okresie (i nie tylko) Idealny podział makro to taki, w którym 70% dziennych kalorii pochodzi z tłuszczów, 25% z białek, a 5% z węglowodanów
Ketoza to normalny proces metaboliczny, którego efektem jest produkcja ketonów. Dieta ketogeniczna to bardzo małe spożycie węglowodanów, średnie spożycie białek i wysokie spożycie tłuszczów. Zwyczajowo organizm wykorzystuje węglowodany jako podstawowe źródło energii – w tym celu spala cukier (glukozę).
Ze względu na bardzo małą dostępność węglowodanów w organizmie, stosując dietę keto organizm zmienia źródło energii i zaczyna ją pobierać z tłuszczu. Zarówno tłuszcz, który jest zmagazynowany, jak i ten, który przyjmuje się na bieżąco jest przekształcany przez wątrobę w ciała ketonowe. To moment, w którym Twój organizm zaczyna korzystać ze zrównoważonego i jakościowego źródła energii – ketonów.
Ketoza (stan ketozy) ma wiele korzyści zdrowotnych, m.in. utrata wagi, obniżenie poziomu cukru we krwi, wsparcie funkcji mózgowych, czy redukcja zaburzeń neurodegeneracyjnych.
Najważniejszym czynnikiem wchodząc w stan ketozy jest zdecydowana redukcja spożycia węglowodanów. Aby tłuszcz stał się głównym źródłem energii dla organizmu, trzeba całkowicie pozbyć się glukozy.
Generalna zasada to wykluczenie cukrów i skrobi, czyli eliminacja m.in. pieczywa, makaronów, ziemniaków, ryżu i zwiększenie ilości spożywanych tłuszczy, pochodzących z awokado, oleju kokosowego, oleju MCT, jajek i innych zdrowych źródeł. Pełną listę co jeść, a czego unikać na keto znajdziesz w naszym przewodniku.
Kolejna prosta droga do ketozy to stopniowe obniżanie spożycia węglowodanów. Na przykład możesz ustawić sobie cel, w którym każdego dnia jesz o 10g węglowodanów mniej. Dzięki temu w bardzo krótkim czasie osiągniesz pożądany cel 20-30g węglowodanów netto dziennie.
Poza stosowaniem zasad jedzenia zgodnych z dietą ketogeniczną jest suplementacja ketonów egzogennych. Egzogenne, znaczy po prostu przyjmowane ze źródeł zewnętrznych – nie wytwarzane przez organizm. Ketony egzogenne zwiększają produkcję ciał ketonowych, dzięki czemu szybciej osiągniesz stan ketozy, a także zredukujesz symptomy keto grypy.
Kolejną metodą do szybkiego wejścia w ketozę jest post (brak jedzenia). Gdy organizm wyczerpie zapasy glikogenu osiągnięcie stanu ketozy może potrwać od 2 do 4 dni. Choć w tym czasie możesz odczuwać symptomy keto grypy, to aby mieć pewność, że jesteś w ketozie, najlepiej to po prostu zmierzyć. Wykonaj badanie krwi lub moczu przy pomocy testu paskowego.
Aby dowiedzieć się więcej o wchodzeniu w stan ketozy – kliknij tutaj
Jest kilka metod, dzięki którym sprawdzisz czy jesteś w stanie ketozy. Najwygodniejszą i zarazem najtańszą metodą są testy paskowe badające zawartość ketonów w moczu. Ketony zaczynają być wytwarzane przez wątrobę gdy głównym źródłem energii organizmu staje się tłuszcz zamiast węglowodanów.
Najdokładniejszą metodą weryfikacji ketozy są testy z krwi. Dużym minusem tej metody jest jej inwazyjność (nakłuwanie) i wysoki koszt (urządzenie + paski testowe). Tańszą i szybszą metodą jest test oddechu na zawartość ciał ketonowych. Jednakże ze względu na jego niedokładność i brak możliwości wykrywania najważniejszego ketonu – beta hydroxybutyrate nie jest polecanym przez BeKeto™ rozwiązaniem.
Należy zapamiętać, że tylko poprzez sprawdzenie poziomu ciał ketonowych w organizmie możesz mieć pewność, że jesteś w ketozie.
Możesz odczuwać wzrost energii lub nawet spadek wagi ciała, jednakże nie są to w pełni miarodajne wyniki i nie da się na ich podstawie ocenić czy jesteś w stanie ketozy, czy nie.
Aby dowiedzieć się więcej o tym czy produkujesz ketony – przeczytaj ten artykuł
Tak, dieta ketogeniczna jest bezpieczną i zdrową metodą żywienia, jednakże kluczowe jest jej poprawne stosowanie. Możliwe, że słyszałeś o niesamowitych efektach diety keto i keto transformacjach (wielkich spadkach wagi). Być może wiesz również o jej pozytywnym wpływie na takie choroby jak padaczka, cukrzyca czy schorzenia neurodegeneracyjne.
Od lat wpaja się nam informacje, że tłuszcz jest źródłem wszelkiego zła, jednakże badania naukowe dowodzą coś zupełnie przeciwnego. To właśnie cukier jest najgorszym i najbardziej niezdrowym pokarmem, który możemy spożywać.
Co do zasady, idea diety ketogenicznej to praktycznie eliminacja węglowodanów i zwiększenie spożycia tłuszczu. Kluczowym czynnikiem, który ma wpływ na to, że dieta ketogeniczna jest zdrowa, to jakość spożywanych tłuszczów. W diecie keto zaleca się przyjmowanie wyłącznie zdrowych tłuszczy, jesteśmy stanowczo przeciwko tłuszczom trans, które znajdziemy w fast food’ach, margarynach czy przetworzonych mięsach.
Choć „brudne” keto, z ang. dirty keto również wprowadzi Cię w stan ketozy, to główną ideą, którą promujemy jest tzw. „czyste” keto, z ang. clean keto. Będąc na clean keto możesz i powinieneś spożywać wszystkie produkty zwierzęce (poza mlekiem), dużo zdrowych tłuszczów, a także rośliny (warzywa i sałaty), które rosną nad ziemią. Dla wielu osób zaskakujące jest, że na diecie ketogenicznej możesz jeść naprawdę dużo warzyw i sałat. Szerokie grono osób, które rozpoczęły dietę keto w jej „czystej” wersji twierdzi, że będąc na keto spożywają znacznie więcej warzyw i sałat niż przedtem.
Jeżeli keto jest dla ciebie nowością, to możesz mieć trochę problemów ze zrozumieniem co jeść, a czego unikać. Najważniejszy podział jest taki, że od 70 do 80% kalorii, które spożywasz powinny pochodzić z tłuszczów, 20-25% z białek, a 5 do 10% z węglowodanów.
Jedzenie, którego co do zasady należy unikać:
– Cukier i wszystko co ma dodatek cukru
– Ciastka i torty
– Niskotłuszczowe produkty mleczne (low-fat, light)
– Chleb, bułki, croissant’y i inne
– Makaron i pizza
– Fasola i inne rośliny strączkowe
– Ziarna, przede wszystkim ryż i pszenica, a także owsianki i quinoa
– Warzywa z ziemi zawierające skrobię – ziemniaki, buraki czy gotowana marchew
– Owoce – dopuszcza się jagody, maliny i truskawki w umiarkowanych ilościach
– Słodkie napoje, soki z kartonów i soki owocowe
– Niezdrowe tłuszcze, np. trans
Większość osób, które są na diecie ketogenicznej liczą węglowodany netto. Oblicza się to w prosty sposób. Od całkowitej ilości węglowodanów w danym produkcie odejmuje się błonnik i cukry alkoholowe (np. erytrytol).
Na przykład, przeciętne awokado zawiera:
– 17g całkowitych węglowodanów
– 13g błonnika
17g całkowitych węglowodanów – 13g błonnika = 4 gramy węglowodanów netto
Liczenie węglowodanów netto to efektywna metoda aby kontrolować dzienne spożycie węglowodanów, które jest tak ważne będąc na keto. Twój organizm nie trawi błonnika w całości, nie ma on wpływu na poziom cukru we krwi i w konsekwencji nie ma negatywnego wpływu na utratę masy ciała.
Węglowodany netto to te węglowodany, które organizm przerabia bezpośrednio na glukozę. To właśnie poziom glukozy ma wpływ na wytwarzanie przez wątrobę ciał ketonowych i wejście w stan ketozy. W diecie ketogenicznej dzienne rekomendowane spożycie węglowodanów netto nie powinno przekraczać 20-30g.
Dieta ketogeniczna zalicza się do grona diet niskowęglowodanowych. Ma pewne podobieństwa do Atkinsa, Whole30 czy Paleo, ale tylko w keto celem jest osiągnięcie stanu ketozy.
Choć inne diety niskowęglowodanowe są skuteczne gdy chodzi o zrzucenie wagi, to w przypadku diety ketogenicznej jest to potwierdzone naukowo – efekty są szybsze i długotrwałe. Ponadto, dieta keto ma wiele innych korzyści zdrowotnych. Poprawia funkcje mózgu, zwiększa czystość myślenia i wpływa na poprawę pamięci.
Dla tych, którzy dzięki keto chcą zredukować wagę lub poprawić budowę ciała, dieta keto nadaję się idealnie, m.in. dlatego, że ma pozytywny wpływ na poziom cukru we krwi.
Aby dowiedzieć się więcej o różnicach między keto, a innymi dietami, przeczytaj ten artykuł.
Co do zasady będąc na keto trzeba trzymać się wyznaczonego menu i jeść wyłącznie produkty o niskiej zawartości węglowodanów i wysokiej zawartości tłuszczów. Zbyt częste odstąpienia mogą spowolnić proces utraty wagi i osiągnięcia Twoich celów.
Oczywiście, od czasu do czasu można pozwolić sobie na coś słodkiego, czy zawierającego węglowodany (np. pieczywo, ryż czy makaron), ale nie może się to stać regułą, bo nigdy nie osiągniesz stanu ketozy i pożądanych efektów.
Zawsze staraj się znaleźć produkty, które są niskowęglowodanowe i przyjazne keto (keto-friendly). Np. makaron shirataki lub z cukinii zamiast zwykłego, erytrytol i stewia zamiast cukru, czy mięsne przekąski zamiast chipsów. Jeżeli masz ochotę na coś słodkiego, wybierz czekolady i batony BeKeto ™, które są niskowęglowodanowe, wysokotłuszczowe i pyszne. Pamiętaj, że „cheat” w postaci zjedzenia batata czy ziemniaka ma zdecydowanie mniejszy wpływ na Twoją dietę i ketozę niż zjedzenie kilku kawałków ciasta. Wybieraj mądrze.
Jeżeli jednak nie dasz rady i nie opanujesz się, pamiętaj o ketonach egzogennych , weź porcję przed i bezpośrednio po cheat meal’u. Mają zbawienne działanie, obniżają ryzyko wypadnięcia z ketozy poprzez zwiększenie ilości ciał ketonowych w krwiobiegu.
Większość osób, które są od dłuższego czasu na diecie ketogenicznej i traktują ją jako styl życia mają rzadko ochotę na coś słodkiego lub zawierającego węglowodany. Keto zmienia smak jedzenia i wiele produktów zawierających cukier, po dłuższym czasie może sprawiać wrażenie zbyt słodkich. Jeżeli jesteś na początku swojej drogi z keto i cały czas masz dużą ochotę podjadać, włącz do swojej diety naturalne, ziołowe suplementy BeKeto™, takie jak Keto Burn czy Keto Burn + Caffeine. Zmniejszają one apetyt i dają uczucie sytości.
Odpowiedź brzmi: to zależy. Zależy od rodzaju spożywanego alkoholu.
Na diecie ketogenicznej, metabolizm przestawia się na pobieranie energii z tłuszczów, zamiast węglowodanów. Alkohol natomiast, jest traktowany przez organizm jak toksyna i wydalany w pierwszej kolejności. To znaczy, że choć niektóre alkohole nie wytrącają ze stanu ketozy, to jednak organizm trawi alkohol w pierwszej kolejności i nie przyswaja cennych składników odżywczych, w tym pobieranych z tłuszczy. Spożycie alkoholu może mieć negatywny wpływ na utratę wagi i budowę ciała.
Z tego powodu, okazjonalne spożycie alkoholu jest dozwolone tylko dla osób, których celem nie jest schudnięcie, a raczej lepsze samopoczucie ogólne.
Alkohole dozwolone na keto (keto-friendly):
– Wódka
– Rum
– Gin
– Tequila
– Whisky
– Czerwone wino
– Białe wino
Będąc na keto, unikaj wszelkich alkoholi zawierających cukier:
– Większość piw
– Większość gotowych drinków (np. w puszkach)
– Smakowych alkoholi
– Drinków dosładzanych cukrem (praktycznie wszystkie drinki w barach, klubach i restauracjach)
Keto grypa to symptomy, które czasem doświadcza się w ciągu pierwszych dni diety ketogenicznej. Nie jest to choroba i nie ma nic wspólnego z prawdziwą grypą.
Szybki spadek spożycia węglowodanów zmusza Twoje ciało do adaptacji do nowego sposobu pozyskiwania energii z tłuszczów zamiast cukrów. Ten początkowy szok, który czasem się odczuwa jest związany z odstawieniem węglowodanów. Może się objawiać spadkiem energii, bólami głowy, obniżonymi zdolnościami kognitywnymi i bólami mięśni.
Wymaga podkreślenia, że nie każda nowa osoba na keto odczuwa te efekty uboczne, a ich intensywność jest związana z indywidualnymi możliwościami adaptacji układu metabolicznego do spalania tłuszczu zamiast glukozy. Większość symptomów utrzymuje się maksymalnie do tygodnia, a przy prawidłowym odżywianiu oraz suplementacji elektrolitów i ketonów egzogennych symptomy keto grypy są znacznie mniej odczuwalne.
Aby przeczytać więcej na temat keto grypy, kliknij tu.
Skuteczność diety ketogenicznej i jej przewaga nad innymi, konwencjonalnymi metodami jest udowodniona naukowo. Krótkie sprawdzenie w Google pokaże setki tysiące transformacji wagowych, które są spowodowane dietą keto.
Wynika to z faktu, że w diecie ketogenicznej używamy tłuszczu jako źródło energii organizmu. Gdy w organizmie brakuje glukozy, zaczyna on szukać alternatywnego źródła energii – tłuszczu. Keto jest jedyną dietą na świecie, która przestawia układ metaboliczny na spalanie odłożonej tkanki tłuszczowej, co powoduje, że się na niej chudnie.
Ponieważ przez pierwsze tygodnie przygody z dietą ketogeniczną (i zarazem stylem życia) możesz odczuwać chęć zjedzenia czegoś słodkiego co będzie stanowiło blokadę dla zrzucenia zbędnych kilogramów. Dlatego polecamy brać naturalne suplementy zmniejszające apetyt. Pozwoli Ci to przejść przez trudniejsze momenty i zapewni uczucie sytości ograniczając apetyt.
Jeżeli jesteś na keto od dłuższego czasu i dalej nie możesz schudnąć, przeczytaj nasz artykuł, w którym dowiesz się, czym to może być spowodowane.
Założeniem BeKeto™ jest dostarczanie produktów najwyższej jakości, znanego i sprawdzonego pochodzenia. Jesteśmy dla wszystkich osób, które stosują dietę ketogeniczną, lub jakąkolwiek inną dietę nisko węglowodanową. Keto bardzo szybko zyskuje dużą popularność, a my zrozumieliśmy, że żadna firma w Europie nie potrafi w pełni zrozumieć potrzeb keto społeczności, dostarczając pełną gamę produktów wspierających dietę. Przez ponad rok podróżowaliśmy po całym świecie wybierając najlepsze składniki do naszych produktów. Dołożyliśmy najwyższej staranności tworząc składy produktów, aby każdy z nich, wspierał ketogeniczny styl życia.
Stawiamy na pełną transparentność. Komunikujemy nasze składy w całości. Nie tworzymy nietypowych nazw na cukry czy węglowodany. Po prostu do żadnego produktu nie dodajemy żadnego cukru czy sztucznych słodzików.
Wystarczy, że raz spróbujesz produktów BeKeto™, a my składamy Ci obietnicę – na pewno się nie rozczarujesz.
Są dwa rodzaje ketonów: endogenne i egzogenne.
Celem diety ketogenicznej jest przestawienie układu metabolicznego na wykorzystywanie tłuszczu jako źródło energii (zamiast glukozy). W tym procesie Twoje ciało zaczyna wytwarzać ciała ketonowe (ketony), czyli tzw. ketony endogenne – wytwarzane przez Twój organizm.
Ketony egzogenne z kolei, to suplementy diety, który ma bezpośredni wpływ na zwiększenie ilości ketonów w organizmie (w bardzo krótkim czasie). Składają się z soli beta-hydroksymaślanu (BHB), które są pochodną minerałów: wapnia, magnezu, potasu i sodu.
Głównym celem ketonów egzogennych jest wprowadzenie organizmu w stan ketozy szybciej, a tym samym szybsze osiągnięcie korzyści płynących z tego stanu. M.in. zwiększenie wydajności umysłowej, wyższy poziom energii i szybsza utrata zbędnych kilogramów.
Ponadto, spożycie ketonów egzogennych przed i po tzw. „cheat meal”, tj. spożyciu węglowodanów może zapobiec wypadnięciu z ketozy – a na pewno znacznie zwiększy szanse pozostania w niej.
Kolagen jest jednym z ważniejszych suplementów diety w BeKeto™. Zawarte w nim aminokwasy wspierają organizm w wytwarzaniu energii, a także wzmacniają stawy, kości i tkankę łączną, zapewniając im odpowiednią elastyczność i wytrzymałość. Kolagen ma również wpływ na formowanie się DNA i RNA, a jego zawartość to ponad 25% białka w całym organizmie, jest odpowiedzialny za:
– Skórę
– Włosy
– Paznokcie
– Stawy
– Ścięgna
– Więzadła
– Kości
Po 25 r.ż. produkcja kolagenu przez organizm drastycznie spada, dlatego regularna suplementacja przyjaznego keto kolagenu, bez dodatku cukru jest kluczowa. Ma ona wpływ na poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci. Ponadto, suplementacja Kolagenu z dodatkiem oleju MCT ma dodatkowe korzyści płynące z wspierania diety ketogenicznej zwiększając produkcję ciał ketonowych i wspierając metabolizm.
Średniołańcuchowe trójglicerydy w postaci oleju MCT (medium-chain triglicerydes) to absolutna podstawa diety ketogenicznej. Jak wiemy, są dobre tłuszcze i złe tłuszcze. Źródła zdrowych tłuszczów w diecie ketogenicznej to m.in. jajka, masło, oliwa z oliwek, olej z awokado, olej palmowy i olej kokosowy.
Olej MCT wytwarza się z oleju kokosowego, zawiera on średniej długości łańcuchy tłuszczowe nazywane trójglicerydami. Zasada jest prosta – im krótszy łańcuch w tłuszczach, tym organizm go szybciej trawi i przyswaja.
Po spożyciu, kwasy tłuszczowe, takie jak MCT są rozkładane przez wątrobę, co powoduje zwiększenie produkcji ciał ketonowych. Celem diety ketogenicznej jest zmiana sposobu odżywiania Twojego organizmu – z pozyskiwania energii z glukozy, na pozyskiwanie energii z tłuszczów.
Zdecydowanie tak. Głównym celem diety ketogenicznej jest wejście w stan ketozy poprzez wytwarzanie ciał ketonowych przez organizm. Olej MCT, czyli medium-chain triglicerydes to najzdrowsze źródło tłuszczu jakie istnieje.
Ze względu na swoją strukturę i krótkie łańcuchy, omija system trawienia i dociera najkrótszą drogą, bezpośrednio do wątroby, gdzie jest zmieniany w niezbędne źródło energii – ketony. Ten przyspieszony proces powoduje, że tłuszcz się nie odkłada w organizmie, zamiast tego jest od razu wykorzystywany (spalany), co przyspiesza redukcję tkanki tłuszczowej i pomaga zrzucić zbędne kilogramy.
Codzienna suplementacja oleju MCT zwiększa produkcję ciał ketonowych. Dodatkowo, olej MCT przyspiesza regenerację mięśni po wysiłku fizycznym, wspiera układ trawienny, ma właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, a także wspiera proces spalania tłuszczu przez organizm.
W diecie ketogenicznej wyróżniamy dwa główne typy olei MCT – C8 i C10. MCT C8 to średniołańcuchowy olej trójglicerydowy znany jako kwas kaprylowy. Jest to najszybszy i najłatwiej przyswajalny kwas tłuszczowy, który jest najszybciej przetwarzany przez wątrobę w ketony. Dzięki swoim krótkim łańcuchom omija układ trawienny i nie odkłada się w organizmie jako tłuszcz. Olej MCT C8 to stabilne źródło energii, który dodatkowo ma wpływ na poprawę pamięci, jasności umysłu i układu immunologicznego.
MCT C10, znany jako kwas kaprynowy, to drugi najlepszy na rynku średniołańcuchowy olej trójglicerydowy. Wspiera organizm poprzez dostarczanie stabilnej energii, która w wątrobie zamieniana jest na ketony. Kwas kaprynowy najlepiej wspiera układ trawienny, gdyż ma najsilniejsze właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne.
Należy zapamiętać, że zarówno olej MCT C8, jak i olej MCT C10 wspierają Twój organizm w zwiększeniu produkcji ciał ketonowych oraz osiągnięciu stanu ketozy.
Dieta ketogeniczna polega na drastycznym obniżeniu spożycia węglowodanów. Większość intensywnych treningów opiera się na węglowodanach, dlatego na początku swojej keto-przygody możesz odczuwać symptomy keto grypy, jednocześnie obserwując delikatny spadek wydajności organizmu.
Ale trzeba pamiętać, że dieta keto ma swoje odmiany i każdy znajdzie odpowiednią dla siebie. Ukierunkowana Dieta Ketogeniczna (TKD) czy Cykliczna Dieta Ketogeniczna (CKD) nadają się idealnie dla osób, które bardzo intensywnie trenują i ich celem jest zwiększenie masy mięśniowej oraz ogólnej wydajności organizmu. Najlepiej rozpocząć od Standardowej Diety Ketogenicznej (SKD), a kiedy już osiągniemy stan ketozy – przejść na TKD lub CKD. Oba warianty diety zakładają zwiększone spożycie węglowodanów bezpośrednio przed treningiem, lub raz na parę dni.
Jeżeli często ćwiczysz, odpowiednia suplementacja jest niezbędna i stanowi klucz do osiągnięcia lepszych rezultatów. Dzienna dawka przyjaznego keto izolatu białka pomoże zwiększyć czystą masę mięśniową i przyspieszy regenerację mięśni.
Dla osób, których głównym celem jest rekompozycja ciała i przestawienie się na spalanie tłuszczu, naturalny suplement przyspieszający spalanie tłuszczu zmniejszy apetyt, jednocześnie zapewniając dodatkowy zastrzyk energii.
Aby dowiedzieć się, który rodzaj diety ketogenicznej jest najlepszy dla Ciebie – przeczytaj ten artykuł.
Diety niskowęglowodanowe, w tym w szczególności dieta ketogeniczna mają bardzo wiele zalet i korzyści zdrowotnych, m.in. zwiększenie sprawności mózgowej. Pierwotnie, dieta ketogeniczna była wykorzystywana jako protokół medyczny w leczeniu padaczki u dzieci, które były odporne na leki anty-padaczkowe.
W tradycyjnym odżywaniu, mózg opiera się na węglowodanach i używa glukozy jako źródła energii. W diecie ketogenicznej, zwiększa się spożycie tłuszczu aby wątroba zaczęła produkcję ciał ketonowych. Choć mózg nie jest w stanie wykorzystywać tłuszczu jako źródło energii, to potrafi wykorzystać ciała ketonowe. Ketony to bardziej zrównoważone i stabilne źródło energii, zarówno dla ciała, jak i umysłu.
Badania naukowe wykazały, że dieta ketogeniczna ma pozytywny wpływ na funkcje mózgu, zmniejsza wahania nastrojów, poprawia pamięć, zwiększa czystość myślenia, a także ma wpływ na funkcje poznawcze mózgu.
Tak, zdecydowanie. Produkty BeKeto™, choć są dedykowane osobom żyjącym według niskowęglowodanowego stylu życia, to mają szerokie i uniwersalne zastosowanie. Choć wierzymy, że dieta keto jest doskonałym wyborem i do niego zachęcamy, to tworzymy nasze produkty również dla osób będących na innych niskowęglowodanowych dietach. Wiele z produktów ma bardzo szerokie zastosowanie i mogą być stosowane dosłownie przez każdego. Są to m.in. Elektrolity, Oleje MCT, Izolaty Białka, czy Kolageny.
Stosowanie diety ketogenicznej czy niskowęglowodanowej (low-carb) przez wegetarian jest jak najbardziej możliwe. Każda dieta, w tym dieta keto powinna być bogata w zielone warzywa, które w większości są niskowęglowodanowe. BeKeto™ tworzy większość produktów w taki sposób, aby były odpowiednie zarówno dla wegan i wegetarian, w ramach tzw. keto wege. Produkty wegańskie to m.in. oleje MCT, smakowe oleje MCT w proszku, Keto Cookies, Keto Kremy, czy wszystkie Keto Suplementy.
Zdecydowanie nie. To jeden z powszechnych mitów odnośnie diety ketogenicznej. W internecie wyszukując frazy takie jak: keto, dieta keto, dieta ketogeniczna znajdziemy mnóstwo obrazków czerwonego mięsa, bekonu i ociekających tłuszczem potraw. To prawda, że w diecie keto ważne jest stosowanie dużej ilości tłuszczu, bo to on jest zamieniany na ciała ketonowe. Ważna jest jednak jakość tych tłuszczów. BeKeto™ promuje tzw. “clean keto”. To odmiana diety keto, w której jest dużo zielonych warzyw, sałat i zdrowego tłuszczu, takiego jak oleje MCT wytwarzane z kokosów. W każdej diecie, a szczególnie niskowęglowodanowej diecie keto należy pamiętać o suplementacji i uzupełnianiu niezbędnych minerałów i składników odżywczych.
Staramy się nie przekraczać 30g węglowodanów netto na dzień, aby pozostać w ketozie. Produkty przyjazne keto to te, które pozwalają nam zmieścić się w tym limicie. Według nas muszą być również wygodne w stosowaniu, smaczne i w przystępnej cenie.
KETO znaczy dla nas: łatwo i przepysznie!
Zauważyliśmy, że na rynku nie ma obecnie wystarczająco dużo dobrych jakościowo produktów, które przy okazji mają niską zawartość węglowodanów, a ich stosowanie nie jest wymagające i czasochłonne. Postanowiliśmy to zmienić! Pysznie. Wygodnie. W przystępnej cenie. To gwarantujemy naszym klientom.