Koszyk

Brak produktów w koszyku.

Polędwiczki z pieczarkami

Polędwiczki z pieczarkami – jak je zrobić?

Spodziewasz się gości i szukasz pomysłu na smaczny, zdrowy, ale przy okazji szybki obiad? A może wracasz późno z pracy i chcesz przyrządzić szybki posiłek dla całej rodziny? Danie, które okaże się strzałem w dziesiątkę to polędwiczki wieprzowe z pieczarkami. Nie potrzebujesz żadnych specjalnych zdolności kulinarnych. Wystarczy, że podążysz za przepisem, przygotujesz wcześniej marynatę, a później odpowiednie składniki w konkretnej kolejności umieścisz na patelni.

Polędwiczki z pieczarkami – czas przygotowania

To, co zachęca do gotowania, to przede wszystkim prostota tego dania. W krótkim czasie przygotujesz soczyste, delikatne mięso w aromatycznym sosie. Jedyne co musisz wziąć pod uwagę to przygotowanie marynaty i wstawienie do niej mięsa. Reszta nie powinna zająć Ci więcej niż 40 minut. Chcesz zachwycić wszystkich podając przepyszny obiad, a przy okazji nie spędzić zbyt dużo czasu w kuchni? Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami to najlepszy wybór w takim wypadku.

Składniki:

  • 300g polędwicy wieprzowej
  • 100g pieczarek
  • 4 plastry boczku
  • 8 suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 200ml śmietany 30%
  • 250ml bulionu
  • skórka z cytryny
  • garść listków szałwii lub tymianku
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • 1 cebula
  • sól
  • olej rzepakowy
  • 2 łyżki Kolagenu z Olejem MCT BeKeto

Użyte w tym przepisie:

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wrzuć pokrojoną cebulę, zalej mlekiem i do powstałej marynaty dodaj cały kawałek polędwicy. Wstaw do lodówki na przynajmniej dwie godziny.
  2. Po tym czasie osusz mięso ręcznikiem papierowym, natrzyj roztartym czosnkiem, posól i przypraw papryką wędzoną, pieprzem i solą.
  3. Na suchej patelni obsmaż wieprzowinę z każdej strony, aż do zarumienienia. 
  4. Umieść ją w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni na około 25 minut (w zależności od grubości kawałka). W międzyczasie przygotuj sos.
  5. Na rozgrzany olej wrzuć pieczarki i plastry boczku. Smaż aż się wszystko zarumieni.
  6. Wlej bulion, zagotuj pod przykryciem.
  7. Dodaj śmietanę oraz pomidory suszone. Sos zredukuj, dodaj pieprz cytrynowy i liście szałwii bądź tymianku oraz sól. Dodaj 2 łyżki Kolagenu z Olejem MCT BeKeto.
  8. Całość na końcu posyp startą skórką z cytryny. Gdy wyciągniesz polędwicę z piekarnika, daj jej chwilę, aby odpoczęła. Pokrój na plasterki i podawaj ją z sosem.

Polędwiczki z pieczarkami – dobre na keto?

Polędwiczka wieprzowa to jak najbardziej odpowiedni posiłek na diecie keto o ile nie jest podawana z kaszą lub makaronem. Na diecie wysokotłuszczowej świetnie sprawdzi się z dodatkiem kapusty pekińskiej lub pieczonych warzyw. Możesz dodać także podsmażone pieczarki z zarumienioną na maśle cebulą. Wraz z natką pietruszki będzie prawdziwą zdrową rozkoszą dla podniebienia.

Makro na jedną porcję:
Kalorie: 743
Tłuszcz: 54.2
Węglowodany: 12
Węglowodany netto: 9.8
Białko: 49.1

Poznaj nasze pozostałe przepisy

Keto ciasto , Keto ciastka , Keto pierniczki , Keto tort , Keto ciasto czekoladowe , Keto biszkopt , Keto tarta , Keto donuty , Keto brownie z karmelem , Mini serniczki z matcha , Keto shake czekoladowo-migdałowy , Lody mascarpone: truskawkowe, waniliowe, czekoladowe, kokosowe , Keto sernik limonkowy , Keto brownie muffinki , Keto ciasteczka z kawałkami czekolady , Keto lemoniada malinowa , Keto lemoniada limonkowa

Otrzymaj Produkt Gdy Tylko się pojawi! Zostaw adres e-mail poniżej i bądź na bieżąco.
TWÓJ KOSZYK