Keto Koszyk
Delivery Icon Do darmowej dostawy brakuje Ci 249.00

Brak produktów w koszyku.

Safety Payments Icon Gwarantowana bezpieczna transakcja

Najczęstsze błędy w diecie keto

Dieta ketogeniczna, mimo swojej popularności, często jest źle rozumiana i nieprawidłowo stosowana. W naszym artykule przyjrzymy się najczęstszym błędom popełnianym na tej diecie, które mogą nie tylko hamować proces odchudzania, ale również wpływać na ogólne samopoczucie.
Autor: Amelia Szczepańska
amelia dietetyk
Weryfikacja: Dr Natalia Drabińska
Dr Natalia Drabinska
Najczestsze bledy w diecie keto

Jakie są więc najczęstsze błędy diety ketogenicznej i czego unikać aby zminimalizować niepożądane objawy?

Zrozumienie, że dieta ketogeniczna nie jest dietą wysokobiałkową, ale przede wszystkim wysokotłuszczową, jest kluczowe. Ponadto, pokażemy, jak ważne jest słuchanie własnego organizmu i unikanie nadmiernego ograniczania kalorii. Wyjaśnimy również, dlaczego całkowite wyeliminowanie owoców i niektórych warzyw nie jest potrzebne i jak umiarkowane spożycie węglowodanów może faktycznie wspierać zdrowie i efektywność diety keto.

Omówimy także, jak nadmiar tłuszczu, choć rzadki, może być problemem i dlaczego „clean keto”, czyli dieta oparta na zdrowych, pełnowartościowych produktach, jest najlepszym wyborem. Na koniec, zwrócimy uwagę na rolę alkoholu w diecie ketogenicznej i jak jego spożycie wpływa na proces ketozy. Przygotuj się na dogłębne spojrzenie na te i inne pułapki diety keto, abyś mógł czerpać z niej pełne korzyści, nie ryzykując przy tym swoim zdrowiem.

Zbyt duża ilość białka w diecie, a za mało tłuszczu.

Wprawdzie tłuszcz przez wiele lat był demonizowany i sugerowano jego ograniczenie, ale dieta ketogeniczna, szczególnie w okresie adaptacji, składa się z prawie 80% kalorii z tłuszczu. Wiele osób boi się, że jedząc dużo tłuszczu przytyje, dlatego jednocześnie spożywa sporo białka. Dieta ketogeniczna to nie dieta Dukana, w której białko dominuje. To właśnie tego typu błędy na diecie ketogenicznej, mogą powodować złe samopoczucie.

KOMENTARZ EKSPERTA:
„Szczególnie na początku wprowadzania diety ketogenicznej, warto rozważyć współpracę z dietetykiem doświadczonym w dietach wysokotłuszczowych. Żeby uniknąć niekorzystnych objawów keto grypy można też dietę ketogeniczną wprowadzać stopniowo – zacząć od ograniczania węglowodanów, a nie drastycznego ich obcięcia. Warto też pamiętać o nawodnieniu, które odpowiada za wiele niekorzystnych objawów keto grypy.”
Dr Natalia Drabinska

Dr Natalia DrabińskaNaukowiec specjalizująca się w dziedzinie żywienia i badań żywności

cropped-BeKeto-favicon-150x150

Zbyt duża ilość węglowodanów w diecie

Przyjęło się, że spożywanie za mało węglowodanów powoduje problemy z koncentracją, wpływa na poziom energii w ciągu dnia, a nawet na pracę narządów takich jak tarczyca. Restrykcja węglowodanów w diecie nie powoduje jednak tego typu niepożądanych objawów. Nasz organizm samodzielnie potrafi wytworzyć do 200 g glukozy dziennie, a preferowanym źródłem energii dla naszego mózgu są właśnie ciała ketonowe. Jeżeli obawiasz się, że zjadasz za mało węglowodanów, nawet jak na dietę ketogeniczną, to spróbuj zwiększyć ilość spożywanych warzyw w ciągu dnia.

Zbyt częste jedzenie

Jeden z większych błędów na diecie ketogenicznej, to jedzenie z zegarkiem w ręku co 3 godziny. Trzeba pamiętać, że gdy jemy, to za każdym razem podnosimy poziom insuliny w krwi. Ma to bardzo często wpływ na wypadanie ze stanu ketozy. Na diecie ketogenicznej, najważniejsze jest aby się najadać i jeść tylko wtedy kiedy jest się głodnym. Słuchaj swojego organizmu.

Spożywanie dużej ilości produktów zero kalorii (light/low-cal)

Szczególnie w okresie adaptacji, ale nie tylko, należy uważać zarówno z napojami zero jak i wszelkiego rodzaju słodzikami. Okres adaptacji, to bardzo szczególny czas, w którym organizm musi się przerzucić ze źródła energii, jakim jest glukoza, na tłuszcz. Produkty „zero kalorii” mogą ten proces znacznie wydłużyć i potęgować objawy keto grypy.

Za mała ilość węglowodanów w diecie

Wiemy, że wyżej pisaliśmy o zbyt dużej ilości, ale wiele osób ma tendencję do traktowania diety ketogenicznej zero-jedynkowo. Pamiętajmy, że każdy organizm jest inny i po okresie adaptacji nasza tolerancja na węglowodany może się bardzo różnić. Będą miały na to wpływ takie czynniki jak ilość i jakość snu, sposób trenowania i stres. Po okresie adaptacji warto stopniowo zwiększać ilość węglowodanów i sprawdzać swoją tolerancję.

Wykluczenie owoców i niektórych warzyw

Tak jak wspominaliśmy w punkcie powyżej, niektóre osoby na diecie ketogenicznej będą mogły zjeść nawet do 100 g węglowodanów dziennie (norma to jednak ok. 50g). Dlaczego więc nie mają sobie pozwolić na pomidory, banany czy ziemniaki jeśli to mieści się w ich dziennej tolerancji na węglowodany?

KOMENTARZ EKSPERTA:
„Nie tylko makroskładniki, ale także spożywane produkty mają znaczenie w diecie ketogenicznej. Nie oszukujmy się że jedząc smalec i golonkę utrzymamy pełnię zdrowia na lata. Gdy dieta jest bogata w produkty wysokoprzetworzone, smażone oraz pełne tłuszczy nienasyconych to ryzyko rozwoju chorób układu krążenia wzrasta. Dlatego ważne jest żeby dieta była zróżnicowana, zawierała różne źródła tłuszczu, błonnik oraz witaminy i minerały.”
Dr Natalia Drabinska

Dr Natalia DrabińskaNaukowiec specjalizująca się w dziedzinie żywienia i badań żywności

cropped-BeKeto-favicon-150x150

Zbyt duża ilość tłuszczu

Wprawdzie ciężko jest przesadzić z tłuszczem bo jest on bardzo sycący i na długi czas pozostawia organizm usatysfakcjonowany i najedzony. Można jednak przesadzić także z ilością tłuszczu na diecie ketogenicznej. To nie jest tak, że dieta keto to magiczny sposób odżywiania, dzięki któremu można jeść ile się chce i dalej będzie się chudło. Niestety to w ten sposób nie działa. Dieta ketogeniczna powinna być dietą urozmaiconą, a nie posiłkiem składającym się z boczku, masła i śmietany. Dlatego stosujmy „clean keto” i jedzmy zdrowo, pożywnie i pełnowartościowo.

Nienajadanie się

Duża część osób przechodzi na dietę ketogeniczną i dalej wylicza ilość kalorii, często z dużym deficytem kalorycznym. Szczególnie w okresie adaptacji ważne jest aby się najadać, a nie ciągle ograniczać.

Picie alkoholu

Alkohol to kontrowersyjny temat na każdej diecie, ale tak samo jak jedzenie, posiada kalorie, o których często zapominamy. Szczególnie w okresie adaptacji powinniśmy unikać napojów alkoholowych, natomiast później warto zwracać uwagę na ilość cukru, który w nich zawarty. Dotyczy to zwłaszcza koktajlów i słodkich win. Dlatego w alkoholach warto się kierować zasadą im prostszy, mniej przetworzony i bez cukru – tym lepszy.

Wskazówki dla początkujących na diecie keto

Dla osób rozpoczynających dietę ketogeniczną, kilka wskazówek może znacznie ułatwić proces adaptacji i zwiększyć szanse na sukces. Po pierwsze, ważne jest dokładne zrozumienie, czym jest dieta keto i jakie są jej zasady, w tym ścisłe ograniczenie węglowodanów do około 20-50 gramów dziennie. Skoncentruj się na zdrowych źródłach tłuszczu, takich jak awokado, orzechy, nasiona, oliwa z oliwek i tłuste ryby, przy jednoczesnym zwracaniu uwagi na umiarkowane spożycie białka. Ważne jest również, aby nie zapominać o uzupełnianiu elektrolitów, szczególnie sodu, potasu i magnezu, co pomoże uniknąć objawów grypy keto. Planuj posiłki i przekąski z wyprzedzeniem, aby uniknąć pokusy sięgania po żywność bogatą w węglowodany, i pamiętaj o regularnym spożywaniu wody. Cierpliwość jest kluczowa, ponieważ adaptacja do keto może zająć kilka tygodni. Wreszcie, rozważ śledzenie spożywanych makroskładników, przynajmniej na początku, aby upewnić się, że pozostajesz w granicach ketozy. Przyjmując te wskazówki, początkujący na diecie keto mogą skutecznie przystosować się do nowego stylu odżywiania, zwiększając swoje szanse na osiągnięcie celów zdrowotnych i redukcji wagi.

KOMENTARZ EKSPERTA:
„Unikając tych typowych błędów, osoby mogą poprawić swoje doświadczenie ketogeniczne, zapewniając płynniejsze przejście, trwałą ketozę i ogólny sukces w osiąganiu celów zdrowotnych i zdrowotnych.”
Andreia Torres

Dr Andreia TorresDietetyk kliniczny z tytułem doktora w dziedzinie edukacji zdrowotnej.

BEKETO Logo
Amelia Szczepańska
Amelia Szczepańska

Studentka ostatniego roku dietetyki na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym (WUM). Dietetyką interesuje się od zawsze. To dla niej nie tylko zawód, ale i pasja. Amelia pomoże Ci wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe i wyjaśni czym są diety niskowęglowodanowe i KETO, a także odpowie na Twoje pytania i wątpliwości, oraz pomoże dobrać odpowiednią suplementację.

Artykuły: 47

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Otrzymaj Produkt Gdy Tylko się pojawi! Zostaw adres e-mail poniżej i bądź na bieżąco.
TWÓJ KOSZYK