Keto Koszyk
Delivery Icon Do darmowej dostawy brakuje Ci 249.00

Brak produktów w koszyku.

Safety Payments Icon Gwarantowana bezpieczna transakcja

Dieta ketogeniczna a odporność organizmu

W walce z wirusami w okresie jesienno-zimowym kluczowe jest wsparcie naszego układu odpornościowego. Znaczący wpływ na odporność ma dieta, szczególnie ta bogata w niezbędne składniki odżywcze, witaminy i minerały. Dieta ketogeniczna, skupiająca się na ograniczeniu węglowodanów i zwiększeniu udziału tłuszczów, przyczynia się do zmniejszenia stanów zapalnych i poprawy funkcjonowania organizmu.
Autor: Amelia Szczepańska
amelia dietetyk
Weryfikacja: Dr Natalia Drabińska
Dr Natalia Drabinska
okladka artykul Dieta a ketoodpornosc

Wsparcie w walce z wirusami

Okres jesienno-zimowy niewątpliwie wiążę się z osłabieniem odporności i występowaniem wielu zaburzeń organizmu. Należy jednak zwrócić uwagę na to, co wpływa na nasilenie stanów zapalnych i rozwój chorób. Jedną z głównych przyczyn niedoboru odporności stanowi niedożywienie lub niezrównoważona dieta. Niedobór niezbędnych składników odżywczych, witamin oraz składników mineralnych prowadzi do osłabienia funkcjonowania układu immunologicznego i zwiększonej podatności na infekcje. Ponadto odżywianie wpływa na mikrobiotę jelitową, która jest filarem układu odpornościowego każdego człowieka.

W jaki spsoób dieta keto poprawia odporność organizmu

Dietę keto wyróżnia ograniczenie spożycia węglowodanów i zwiększenie udziału tłuszczów w dziennym zapotrzebowaniu energetycznym. Niezaprzeczalnym faktem jest to, że tłuszcze odgrywają ważną rolę przy sprawnym funkcjonowaniu organizmu, a niska podaż węglowodanów prowadzi do wielu pozytywnych efektów zdrowotnych udowodnionych badaniami naukowymi. Wysokotłuszczowa i niskowęglowodanowa dieta keto prowadzi do zmniejszenia stanów zapalnych, między innymi poprzez regulację gospodarki glukozowo- insulinowej, ciśnienia krwi i profilu lipidowego, wsparcie metylacji organizmu oraz pracy układu nerwowego.

Badanie wpływu diety na odporność – doświadczenie

W badaniu przeprowadzonym na myszach pod koniec 2019 roku badano wpływ diety ketogenicznej na zakażenie wirusem grypy. Jedną grupę myszy karmiono wysokotłuszczową i niskowęglowodanową dietą, a drugą bogatą w węglowodany. U myszy karmionych dietą ketogenną zaobserwowano znaczny wzrost limfocytów γδ T w płucach, zwiększając w ten sposób odporność na wirusy. Naukowcy ujawniają również, że ciała ketonowe indukowane dietą hamują wytwarzanie się w jelitach prozapalnych limfocytów T. W przeciwieństwie do diety wysokowęglowodanowej, wyniki pokazały zdolność diety ketogenicznej do zapewnienia ochrony przed zakażeniem wirusem grypy.

Dieta, a odporność – dlaczego dieta keto ma na taki wpływ na zdrowie?

Głównym substratem energetycznym w diecie ketogenicznej są tłuszcze, a jego odpowiednie źródła niosą za sobą wiele korzyści zdrowotnych. Jedną z unikalnych form tłuszczu w diecie są trójglicerydy o średniej długości łańcucha (MCT). Wykazano, że MCT sprzyjają między innymi katabolizmowi lipidów i stymulują termogenezę brązowej tkanki tłuszczowej. Korzystanie ze średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych poprawia cechy metaboliczne związane z otyłością, co prowadzi do zmniejszenia stanów zapalnych, współistniejących zaburzeń organizmu i tym samym zwiększenia odporności.

Dobrze zbilansowana dieta obfitująca w składniki odżywcze oraz regularna diagnostyka jest najlepszym sposobem na profilaktykę oraz leczenie zaburzeń organizmu oraz zwiększenie jego odporności na choroby i wirusy, ma też znaczny wpływ na ogólne zdrowie. Nie należy przy tym zapominać o istotnej roli aktywności fizycznej, snu i regeneracji. Eliminacja stresu i zadbanie o zdrowie psychiczne jest również związane ze wzrostem odporności.

KOMENTARZ EKSPERTA:
Kilka lat temu zapoczątkowano badania nad tym, jak poprawić nasze zdrowie poprzez odżywianie. Kilka badań przedklinicznych wskazuje, że dieta ketogeniczna może zmienić odpowiedź transkrypcyjną i metaboliczną u zwierząt po zakażeniu wirusem, poprawiając stan zdrowia, zmniejszając stan zapalny i przywracając metabolizm aminokwasów, nukleotydów, lipidów i energii. Modyfikacje te zmieniają układ odpornościowy w celu zwalczania różnych stanów chorobowych. Dobra odporność wymaga zdrowego stylu życia. Ograniczenie węglowodanów wydaje się być jednym z elementów tego równania.
Andreia Torres

Dr Andreia TorresDietetyk kliniczny z tytułem doktora w dziedzinie edukacji zdrowotnej.

BEKETO Logo
Amelia Szczepańska
Amelia Szczepańska

Studentka ostatniego roku dietetyki na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym (WUM). Dietetyką interesuje się od zawsze. To dla niej nie tylko zawód, ale i pasja. Amelia pomoże Ci wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe i wyjaśni czym są diety niskowęglowodanowe i KETO, a także odpowie na Twoje pytania i wątpliwości, oraz pomoże dobrać odpowiednią suplementację.

Artykuły: 47

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Otrzymaj Produkt Gdy Tylko się pojawi! Zostaw adres e-mail poniżej i bądź na bieżąco.
TWÓJ KOSZYK