DIETA KETOGENICZNA, A ODPORNOŚĆ ORGANIZMU


Wsparcie w walce z wirusami
Okres jesienno-zimowy niewątpliwie wiążę się z osłabieniem odporności i występowaniem wielu zaburzeń organizmu. Należy jednak zwrócić uwagę na to, co wpływa na nasilenie stanów zapalnych i rozwój chorób. Jedną z głównych przyczyn niedoboru odporności stanowi niedożywienie lub niezrównoważona dieta. Niedobór niezbędnych składników odżywczych, witamin oraz składników mineralnych prowadzi do osłabienia funkcjonowania układu immunologicznego i zwiększonej podatności na infekcje. Ponadto odżywianie wpływa na mikrobiotę jelitową, która jest filarem układu odpornościowego każdego człowieka.
Dietę keto wyróżnia ograniczenie spożycia węglowodanów i zwiększenie udziału tłuszczów w dziennym zapotrzebowaniu energetycznym. Niezaprzeczalnym faktem jest to, że tłuszcze odgrywają ważną rolę przy sprawnym funkcjonowaniu organizmu, a niska podaż węglowodanów prowadzi do wielu pozytywnych efektów zdrowotnych udowodnionych badaniami naukowymi. Wysokotłuszczowa i niskowęglowodanowa dieta (LCHF) prowadzi do zmniejszenia stanów zapalnych, między innymi poprzez regulację gospodarki glukozowo- insulinowej, ciśnienia krwi i profilu lipidowego, wsparcie metylacji organizmu oraz pracy układu nerwowego.
Badanie wpływu diety na odporność – doświadczenie
W badaniu przeprowadzonym na myszach pod koniec 2019 roku badano wpływ diety ketogenicznej na zakażenie wirusem grypy. Jedną grupę myszy karmiono wysokotłuszczową i niskowęglowodanową dietą, a drugą bogatą w węglowodany. U myszy karmionych dietą ketogenną zaobserwowano znaczny wzrost limfocytów γδ T w płucach, zwiększając w ten sposób odporność na wirusy. Naukowcy ujawniają również, że ciała ketonowe indukowane dietą hamują wytwarzanie się w jelitach prozapalnych limfocytów T. W przeciwieństwie do diety wysokowęglowodanowej, wyniki pokazały zdolność diety ketogenicznej do zapewnienia ochrony przed zakażeniem wirusem grypy.
Podobna sytuacja dotyczy infekcji górnych dróg oddechowych i zarażenia wirusem SARS-CoV-2, powszechnie zwanym koronawirusem. Wywołanie u pacjentów stanu ketozy hamuje aktywację ścieżki prozapalnej NLRP3, ogólnoustrojowe zapalenie i wysoki stres oksydacyjny. Ma to kluczowe znaczenie dla patogenezy COVID-19.
Dieta, a odporność – dlaczego dieta keto ma na taki wpływ?
Głównym substratem energetycznym w diecie ketogenicznej są tłuszcze, a jego odpowiednie źródła niosą za sobą wiele korzyści zdrowotnych. Jedną z unikalnych form tłuszczu w diecie są trójglicerydy o średniej długości łańcucha (MCT). Wykazano, że MCT sprzyjają między innymi katabolizmowi lipidów i stymulują termogenezę brązowej tkanki tłuszczowej. Korzystanie ze średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych poprawia cechy metaboliczne związane z otyłością, co prowadzi do zmniejszenia stanów zapalnych, współistniejących zaburzeń organizmu i tym samym zwiększenia odporności.
Dobrze zbilansowana dieta obfitująca w składniki odżywcze oraz regularna diagnostyka jest najlepszym sposobem na profilaktykę oraz leczenie zaburzeń organizmu oraz zwiększenie jego odporności na choroby i wirusy. Nie należy przy tym zapominać o istotnej roli aktywności fizycznej, snu i regeneracji. Eliminacja stresu oraz dbanie o prawidłowy stan psychiczny także przyczyniają się do wzrostu odporności.