Keto Koszyk
Delivery Icon Do darmowej dostawy brakuje Ci 249.00

Brak produktów w koszyku.

Safety Payments Icon Gwarantowana bezpieczna transakcja

Kolagen – właściwości, korzyści i na co wpływa suplementacja kolagenem?

Jeśli interesujesz się zdrowym stylem życia i żywieniem, to prędzej czy później trafisz na hasło kolagen. Czym jest ten składnik, jak działa na organizm, gdzie go znaleźć i kiedy warto go suplementować? Sprawdź, co należy wiedzieć o kolagenie.
Autor: Amelia Szczepańska
amelia dietetyk
Weryfikacja: Dr Natalia Drabińska
Dr Natalia Drabinska
kolagen

Kolagen – co to jest i gdzie go znaleźć?

Z chemicznego punktu widzenia kolagen jest białkiem produkowanym przez organizm i jednocześnie jednym ze składników budulcowych ludzkiego ciała. Kolagen stanowi ok. 30% wszystkich ludzkich białek, jest m.in. głównym składnikiem tkanki łącznej i spoiwem, które występuje w skórze, ścięgnach, zębach, kościach, chrząstkach, a nawet w rogówce oka. Kolagen określany mianem białka młodości występuje w ośmiu różnych typach, z których najważniejsze są 3 typy:

  • typ I jest kolagenem stanowiącym aż 90% białek kolagenowych w organizmie i występuje głównie w skórze oraz więzadłach;
  • typ II warunkuje elastyczność ścięgien i stawów;
  • typ III wchodzi w skład szpiku kostnego.

Kolagen znajdziemy m.in. w żelatynie, podrobach, różnego rodzaju galaretkach i galantynach, a także w produktach bazujących na skórach zwierzęcych, m.in. pasztetowej czy parówkach. Źródłem kolagenu może być też rosół na kościach i kurzych łapkach, salceson oraz ryby.

Sama podaż kolagenu nie wystarczy, żeby organizm właściwie go wykorzystał. Poprawne przyswajanie tego składnika jest możliwe tylko przy jednoczesnym dostarczaniu do organizmu właściwych ilości witamin C i E. Witamina C naturalnie zwiększa produkcję kolagenu w organizmie, natomiast witamina E przeciwdziała sztywnieniu i sieciowaniu włókien kolagenowych.

kolagen zalety

Jak kolagen wpływa na organizm?

Działanie kolagenu jest wielokierunkowe. To białko warunkuje m.in. prawidłowe funkcjonowanie stawów i kości, utrzymanie elastyczności naczyń krwionośnych, właściwe krążenie krwi oraz utrzymanie prawidłowej kondycji skóry. Kolagen działa ochronnie na narządy wewnętrzne, tworzy wokół żołądka, wątroby, nerek i innych organów warstewkę zabezpieczającą i pozytywnie oddziałuje na układ immunologiczny – bierze udział w obronie organizmu przed chorobotwórczymi drobnoustrojami.

Kolagen wpływa też pozytywnie na kondycję stawów – nawilża je i zapobiega sztywnieniu. Bez kolagenu układ ruchu straciłby swoją elastyczność, wytrzymałość i właściwą amortyzację. Dodatkowo kolagen bierze udział w przemianie glukozy w energię, co może pozytywnie wpływać na redukcję masy ciała.

Kolagen warunkuje wytrzymałość i nawilżenie skóry. Spadek poziomu tego składnika jest automatycznie widoczny w postaci zmarszczek, bruzd, utraty jędrności i osłabienia włosów. Kolagen oddziałuje inaczej na każdy układ organizmu.

  • W układzie trawiennym kolagen regeneruje uszkodzone ściany komórkowe i dostarcza aminokwasów.
  • W układzie krwionośnym odpowiada za rozszerzanie tętnic, co pozwala na oczyszczenie ich z tłuszczu.

Jak organizm przyswaja kolagen?

Wbrew utartemu przekonaniu kolagen z diety i suplementów nie przyswaja się do organizmu bezpośrednio w niezmienionej formie. Ten składnik jest trawiony w układzie pokarmowym i rozkładany na mniejsze peptydy lub aminokwasy, a powstałe cząsteczki są ponownie przyswajane i organizm „składa” sobie z nich kolagen na nowo. Tak powstały kolagen jest wbudowywany w organizmie dokładnie w te miejsca, w których go brakuje. Organizm sam decyduje, gdzie trafią cząsteczki potrzebne do utworzenia włókien kolagenowych – aminokwasy i peptydy są kierowane zawsze tam, gdzie trzeba w pierwszej kolejności pokryć braki i naprawić poszczególne struktury.

Poziom kolagenu a wiek

Z wiekiem ilość kolagenu w organizmie naturalnie spada. Komórki kolagenu obumierają, a nowe nie są wytwarzane na tyle szybko, żeby uzupełnić straty. Proces utraty kolagenu jest całkowicie naturalny i często zaczyna się jeszcze przed ukończeniem 30. roku życia. Na zwiększenie strat kolagenu wpływa mało higieniczny tryb życia, m.in. narażenie na zanieczyszczenia środowiska, toksyny, palenie papierosów oraz ekspozycja na intensywne promieniowanie UV, ale też nadmierny stres.

Objawami ubytku kolagenu jest przyspieszone starzenie się skóry, osłabienie włosów, bóle stawów oraz problemy z krążeniem krwi.

Suplementacja kolagenem – kiedy warto o niej pomyśleć?

Jeżeli codzienna dieta nie dostarcza odpowiednich ilości kolagenu, można go suplementować preparatami w kapsułkach lub w proszku. Suplementację kolagenem poleca się osobom aktywnym fizycznie, zmagającym się z bólami stawów, a także osobom w podeszłym wieku.

Ustne przyjmowanie preparatów z kolagenem może zwiększyć syntezę tego związku w organizmie, a regularna suplementacja poprawi kondycję skóry i chrząstki stawowej, a przy tym wesprze odporność organizmu. Pierwsze odczuwalne i zauważalne efekty przyjmowania suplementu pojawiają się po ok. 3 miesiącach systematycznego stosowania.

Suplementem o wysokiej przyswajalności jest kolagen rybi pozyskiwany z łusek i skóry morskich ryb. Rybi kolagen ma bardzo podobną strukturę do ludzkiego kolagenu i przez to organizm świetnie go toleruje. Z kolei kolagen wołowy i wieprzowy są uważane za bezpieczniejsze, dlatego że łatwiej zweryfikować surowce, z jakich są pozyskiwane.

Jeśli planujesz suplementację kolagenem, wybierz sprawdzony produkt, np. Keto Collagen z olejem MCT od BeKeto bazujący na kolagenie wołowym typu I. Nasz suplement zawiera aż 70% czystego kolagenu o niskiej masie cząsteczkowej.

Ile kolagenu przyjmować?

W przypadku suplementów w postaci kapsułek zwykle dzienną zalecaną dawką jest 1 kapsułka. Przyjmowanie Keto Collagenu z olejem MCT zaczynamy od jednej miarki dziennie, a następnie stopniowo zwiększamy spożycie, jednocześnie obserwując reakcje organizmu.

Nigdy nie należy przekraczać dziennej dozwolonej dawki kolagenu podanej na opakowaniu produktu. Przyjmuje się, że maksymalna dawka na dobę wynosi 4000 mg, ale z reguły zaleca się suplementowanie dużo mniejszych ilości.

Suplementację kolagenem zawsze należy traktować jako uzupełnienie codziennej diety, a nie jej zastępstwo. W większości przypadków prawidłowo skomponowany jadłospis zawiera wystarczające ilości kolagenu, natomiast uzupełniać należy go w okresie zwiększonego zapotrzebowania, np. w stanach chorobowych stawów lub w ramach wsparcia organizmu przy intensywnych treningach.

keto kolagen beketo

Kolagen na stawy – jak i kiedy brać?

Kolagen jest suplementowany najczęściej w przypadku problemów ze stawami. Hydrolizowany kolagen bardzo pozytywnie wpływa na kondycję stawów, ścięgien i wszystkich struktur układu ruchu. W pewnym wieku suplementacja kolagenem może się okazać niezbędna, ale ubytek tego składnika obserwuje się nie tylko wraz z naturalnymi procesami starzenia się organizmu, ale również u osób bardzo aktywnych fizycznie. Ma to miejsce szczególnie w sytuacji, gdy technika wykonywania wielostawowych ćwiczeń nie jest najlepsza i niektóre stawy są nadmiernie obciążane.

Bardzo często dzieje się tak u osób rozpoczynających treningi na siłowni lub stawiających pierwsze kroki w aktywnościach takich jak wyskoki, przysiady, wykroki i szeroko pojęty trening siłowy, ale też skakanie na skakance i bieganie. Stawy może nadmiernie obciążać również taniec, a nawet chodzenie, szczególnie w przypadku nadmiernej masy ciała. Jeśli odczuwasz dolegliwości ze strony stawów lub chcesz zregenerować staw po urazie, warto rozważyć wdrożenie suplementacji kolagenem przez przynajmniej kilka miesięcy. Kilka tygodni to za mało, żeby stawy „doszły do siebie”, ale po 3-6 miesiącach poprawa zwykle jest już odczuwalna.

Kolagen w walce o młodą skórę

Suplementację kolagenem ze względu na skórę wdrażają głównie kobiety. Kolagen w znaczący sposób poprawia właściwości skóry, zwiększa jej elastyczność, warunkuje sprężystość i prawidłowe napięcie oraz przyspiesza gojenie ran, przez co jest polecany po różnego rodzaju urazach, zabiegach i operacjach. Kolagen zawiera lizynę – związek o właściwościach antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych opóźniający procesy starzenia się skóry.

W ofercie BeKeto znajdziesz kilka wersji KETO kolagenu z olejem MCT – waniliową, czekoladową, truskawkową, matcha, o smaku dzikiej maliny i naturalny bezsmakowy kolagen. Wybierz wersję, która najbardziej Ci odpowiada i wspieraj swoje zdrowie.

Amelia Szczepańska
Amelia Szczepańska

Studentka ostatniego roku dietetyki na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym (WUM). Dietetyką interesuje się od zawsze. To dla niej nie tylko zawód, ale i pasja. Amelia pomoże Ci wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe i wyjaśni czym są diety niskowęglowodanowe i KETO, a także odpowie na Twoje pytania i wątpliwości, oraz pomoże dobrać odpowiednią suplementację.

Artykuły: 47

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Otrzymaj Produkt Gdy Tylko się pojawi! Zostaw adres e-mail poniżej i bądź na bieżąco.
TWÓJ KOSZYK