Koszyk

Brak produktów w koszyku.

Szakszuka keto

Czy Szakszuka na keto?

Nie bez przyczyny, słowo szakszuka oznacza wielki bałagan. Główną bazą tego dania są pomidory, papryka i cebula z dodatkiem aromatycznych przypraw. W powstałym sosie pomidorowo-paprykowym gotuje się jajka, a całość dekoruje kolendrą. Czy taki posiłek sprawdzi się na diecie low carb, jaką jest dieta ketogeniczna? Jak najbardziej! Szakszuka keto z pomidorami nie tylko nie niszczy efektów diety, ale przeciwnie, dodane do niej wysokiej jakości tłuszcze mogą pozytywnie wpływać na redukcję zbędnych kilogramów.

Ilość porcji:
2

Czas przygotowania:
20 minut

Kalorie:
627 (jedna porcja)

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • ½ cebuli
  • 4-6 serc marynowanych karczochów
  • 50g chorizo
  • 80g sera feta
  • kilka listków bazylii
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka Fat Expert BeKeto
  • 2 kromki chleba bezglutenowego BeKeto

Użyte w tym przepisie:

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w piórka i podsmaż ją na patelni na rozgrzanym maśle z odrobiną oleju.
  2. Dorzuć pokrojone w plastry chorizo. Uważaj, żeby go nie przypalić.
  3. Następnie dodaj karczochy i krojone pomidory. Posól do smaku, dodaj ulubione przyprawy i smaż aż woda z pomidorów odparuje. Dodaj Fat Expert BeKeto.
  4. Warto na chwilę danie przykryć pokrywką, by kolejno zrobić lekkie wgłębienia, w które wbije się jajka. Dopraw je pieprzem.
  5. Następnie dodaj pokruszoną fetę i smaż aż do ścięcia białka.
  6. Gotowe danie udekoruj listkami bazylii. Aromatyczna, gęsta masa najlepiej smakuje z chlebem bezglutenowym BeKeto.

Szakszuka keto – jakie dodatki

Szakszuka keto cieszy się coraz większą popularnością i w związku z tym przygotowywana jest na coraz więcej sposobów. Może to być zarówno pożywne, idealne śniadanie, szybki lunch, a także aromatyczna i bogata w wartości odżywcze kolacja. Chcesz przygotować perfekcyjną szakszukę keto? W zależności od preferencji i produktów w lodówce, zeszklij cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, kilka oliwek, a także inne warzywa takie jak cukinia czy bakłażan. Możesz również pociąć w drobną kostkę ser feta lub usmażyć mięso z kurczaka. Masz ochotę na eksperymenty? Zmieszaj passatę pomidorową nie tylko z cebulą i papryką, ale także ze szpinakiem, chorizo lub karczochami. Choć wygląda to skomplikowanie, to czas przygotowania takiego dania wcale nie jest dłuższy, za to smak i wartości odżywcze znacząco wzrastają.

Otrzymaj Produkt Gdy Tylko się pojawi! Zostaw adres e-mail poniżej i bądź na bieżąco.
TWÓJ KOSZYK