Koszyk

Brak produktów w koszyku.

Keto zupy: włoska & z cukinii i awokado

W diecie ketogenicznej, gdzie tłuszcze stają się głównym źródłem energii dla organizmu, wielu ludzi szuka inspiracji do smacznych, a jednocześnie zdrowych posiłków z pomocą przychodzą pyszne keto zupy. Chociaż większość kojarzy dietę keto z mięsem, jajkami i tłustymi sosami, warto pamiętać, że istnieje wiele przepisów, które z powodzeniem można zaadaptować do tego stylu odżywiania. Pierwszy przepis to esencja włoskiej kuchni zamknięta w kremowej zupie na bazie keto, a drugi to eksplozja świeżości i kremowej konsystencji dzięki cudownemu połączeniu cukinii z awokado. Oto dwa przepisy, które rozgrzeją Cię w chłodne dni, a jednocześnie dostarczą mnóstwa wartości odżywczych w ramach diety keto. Czy jesteście gotowi na nowe smaki? Zaczynamy!

przepis na keto zupę włoską

Poniżej znajdziecie przepis na pyszną keto zupę włoską. Koniecznie musicie jej spróbować, zwłaszcza w chłodniejsze dni. Oprócz mięsa mielonego wieprzowo-wołowego i boczku, znajdziecie w niej również warzywa, śmietanę oraz parmezan. Zupa włoska to nie tylko rozgrzewający wywar. Jest to także solidna dawka energii, a jak wiadomo jest ona niezbędna dla wszystkich.

Ilość porcji:
8

Czas przygotowania:
35 minut

Kalorie:
395,4 (jedna porcja)

Składniki:

  • 0.5kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 4 plastry boczku
  • 1 cebula
  • ½ kalafiora
  • 200ml śmietany 30% 
  • Garść jarmużu
  • 50g parmezanu
  • Opakowanie kiełek fasoli mung
  • 2l bulionu warzywnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól
  • 1 miarka BeKeto oleju MCT w proszku
  • 2 miarka BeKeto MCT kolagenu w proszku

Użyte w tym przepisie:

Sposób przygotowania:

  1. Kalafior porwij na mniejsze różyczki i ugotuj w bulionie.
  2. Na osobnej patelni podsmaż boczek i mięso, dodaj posiekaną cebulę wraz z czosnkiem.
  3. Dodaj te składniki do gotującej się zupy wraz ze dwoma produktami BeKeto. Gotuj jeszcze przez 15 minut.
  4. Pod koniec, dodaj liście jarmużu, kiełki, zioła prowansalskie, sól.
  5. Zabiel zupę śmietaną i już na talerzu posyp startym parmezanem. 

Zupy są smaczne, zdrowe i pożywne dlatego nie powinno ich zabraknąć w diecie ketogenicznej i niskowęglowodanowej. Pamiętaj – odpowiednio przygotowana keto zupa to niepozorne źródło wszystkich najważniejszych wartości odżywczych na diecie keto czy low-carb. Warto więc dopisać ją do swojego menu, jako stałą pozycję.

Przepis - Na zdjęciu są składniki na zupę włoską - boczek, mięso, jarmuż, kalafior, kiełki, bulion, olej MCT bezsmakowy i kolagen bezsmakowy

Makro na jedną porcję:
Kalorie: 395,4
Tłuszcz: 30
Węglowodany: 8,5
Węglowodany netto: 3,9
Białko: 16,7


przepis na keto zupę z cukinii i awokado

W misce zupa z cukinii i awokado, po prawej stronie keto krem, tartka i parmezan. W tle awokado oraz olej MCT C8

Świetnym rozwiązaniem na szybkie i proste danie podczas diety ketogenicznej będzie zupa. Pamiętać jednak trzeba, że podczas diet niskowęglowodanowych musimy unikać wszelkiego rodzaju ryżu i makaronu. Produkty te nasycone są węglowodanami i nie będą pomocne w osiągnięciu stanu ketozy. Więcej na temat składników, które powinny zostać wykluczone z Twojej diety, przeczytasz tutaj. W takim przypadku idealnie sprawdzą się zupy w postaci kremu. 

Ilość porcji:
3

Czas przygotowania:
20 minut

Kalorie:
412,2 (jedna porcja)

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 2 awokado
  • 3 plastry boczku
  • 50g sera cheddar
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól
  • 2 łyżki BeKeto kremu o smaku orzecha laskowego
  • 1 łyżka BeKeto oleju MCT C8

Użyte w tym przepisie:

Sposób przygotowania:

  1. Cukinie pokrój na mniejsze kawałki, podsmaż na łyżce masła klarowanego.
  2. Zalej 0.5l świeżej wody, dodaj soli. Zagotuj i dodaj pokrojone w kostkę awokado oraz krem BeKeto o smaku orzecha laskowego.
  3. Gotuj 5 minut. Wszystko zmiksuj.
  4. Boczek podsmaż aż będzie chrupiący.
  5. Gotowy krem polej olejem BeKeto, ułóż boczek, posyp startym serem cheddar i gotowe!

Krem z cukinii i awokado to świetny wybór nie tylko dla osób, które są na diecie ketogenicznej. Pyszna, kremowa zupa z dodatkiem chrupiącego boczku i wyśmienitego sera cheddar na pewno zaspokoi kubki smakowe i tych najbardziej wymagających.

przepis - talerz z cukiniami i plastrami boczku. Po lewej stronie ser, keto krem o smaku orzechów laskowym i awokado. Po prawej stronie awokado i olej MCT C8

Makro na jedną porcję:
Kalorie: 412,2
Tłuszcz: 38,4
Węglowodany: 9,4
Węglowodany netto: 3,6
Białko: 10,3

Poznaj nasze pozostałe przepisy

Klasyczny keto stek , Keto szaszłyki z kurczaka , Gratin niskowęglowodanowy , Sałatka keto jajeczna

Otrzymaj Produkt Gdy Tylko się pojawi! Zostaw adres e-mail poniżej i bądź na bieżąco.
TWÓJ KOSZYK