Keto Pizza

Keto Pizza stała się prawdziwym objawieniem dla wielu miłośników diety niskowęglowodanowej. Dla wielu z nas pizza kojarzy się z puszystym, drożdżowym ciastem, bogatym sosem pomidorowym i mnóstwem dodatków. Niestety, tradycyjne ciasto pizzowe jest pełne węglowodanów, co sprawia, że tradycyjna pizza nie pasuje do diety keto. Ale co by było, gdybyśmy mogli cieszyć się ulubionym daniem bez obaw o nadmiar węglowodanów? Nasza propozycja to doskonała odpowiedź na potrzeby tych, którzy nie chcą rezygnować z jednego z najpopularniejszych dań na świecie, a jednocześnie chcą trzymać się zasad diety keto. Zamiast tradycyjnego ciasta, używamy alternatywnych baz, takich jak ciasto na bazie sera czy kalafiora, które zachowują chrupkość i smak, ale są znacznie bardziej przyjazne dla naszej sylwetki.
Keto Pizza pozwala na kreatywność w kuchni, dając możliwość eksperymentowania z różnorodnymi składnikami i dodatkami. Bez względu na to, czy jesteś wielkim fanem pepperoni, czy też wolisz wegetariańskie warianty, Keto Pizza z pewnością zaspokoi Twoje kulinarne pragnienia. Jeśli jesteś gotów odkryć tajniki przygotowania idealnej pizzy niskowęglowodanowej, ten wpis jest właśnie dla Ciebie! Zacznijmy przygodę z Naszą Pizzą! Ogromnym plusem jest także różnorodność, ale osoby, które stosują keto na co dzień, dobrze o tym wiedzą.
Keto pizza – rodzaje
W zależności od tego, jakie składniki aktualnie znajdują się pod ręką oraz zachcianek, można zrobić keto pizzę z cukinii, z sera, a nawet z kalafiora. Dla dodatkowego stabilnego zastrzyku energii warto do swojej keto pizzy dodać Olej MCT. Śmiało możesz dodać dwie marki bezsmakowego Oleju MCT w proszku do ciasta lub skropić swoją gotową pizzę Olejem MCT C8 + C10. Ważne jest, żeby wszystkie użyte składniki znajdowały się na liście składników dozwolonych do stosowania na diecie ketogenicznej, czyli miały niski poziom węglowodanów. Przepisów i sposobów przygotowania jest przynajmniej tyle, ile jest pomysłów i upodobań kulinarnych. Jedno jest pewne – główny składnik, czyli ser – jest całkowicie dozwolony. To wyższość diety ketogenicznej nad innymi. „Fast foody” są dozwolone. Oczywiście całość składa się ze składników akceptowanych na keto, ale z reguły pizza jest traktowana jako cheat meal. Tutaj można ją jeść do znudzenia.
Ilość porcji:
1
Czas przygotowania:
20 minut
Kalorie:
420
Użyte w tym przepisie:
-
Najszybciej Przyswajalne MCT
Bio Olej MCT 100% C8 500ml
89,90 zł✔ Gwarantuje natychmiastowy zastrzyk energii ✔ Czysty i bezsmakowy ✔ Najszybciej przyswajalny olej MCT ✔ Przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej BeKeto™ Bio MCT Oil C8 jest podstawowym elementem każdej diety ketogenicznej i niskowęglowodanowej. Jeżeli kiedykolwiek zastanawiałeś się dlaczego – mamy odpowiedź:…
-
Właściwości przeciwzapalne
Olej MCT C8+C10 500ml
67,90 zł✔ Gwarantuje natychmiastowy zastrzyk energii ✔ Wspiera procesy poznawcze mózgu ✔ Ogranicza apetyt i daje uczucie sytości ✔ Wspomaga zwiększoną wydajność ćwiczeń BeKeto™ MCT Oil C8 + C10 jest dynamiczną mieszanką wysokiej jakości średniołańcuchowych tłuszczów (Medium-Chain Triglycerides) wspomagających produkcję ciał…
Keto pizza przepis
Przepis na pizzę ketogeniczną jest szybki i smaczny, a przy tym całkowicie dozwolony.
Składniki:
- 2 jajka,
- 100g startego sera mozzarella lub parmezan,
- przecier pomidorowy,
- dodatki mięsne: salami, szynka prosciutto (według uznania),
- dodatki warzywne: papryka, pieczarki, pomidory,
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, rukola.
Sposób przygotowania:
- Wymieszać jajka z serem i rozlać na blachę do pieczenia, piec ok. 10-15 minut w temperaturze 200 stopni.
Położyć resztę składników według uznania, na koniec skropić Olejem MCT C8 i posypać mozzarellą, ponownie włożyć do piekarnika, tym razem na ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Makro na jedną porcję: liczba makroskładników jest zależna od liczby użytych dodatków.
Keto pizzerki z cukinii
Poniżej znajduje się przepis na drobną przystawkę – mini pizze z cukinii. Doskonale nada się jako szybka przekąska. Można ją zjeść na zimno, ale na ciepło smakuje zdecydowanie lepiej. Stanowi idealne uzupełnienie do potraw mięsnych, ale można je również jeść samodzielnie.
Składniki:
- 1 duża, dorodna cukinia,
- 150g sera mozzarella w kostce lub parmezan,
- 80g przecieru pomidorowego,
- 80g dodatków mięsnych, np. boczek, salami, szynka,
- 50g pomidorów cherry lub koktajlowych,
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, rukola.
Sposób przygotowania:
- Cukinię pokroić na grube plastry i ułożyć na blachę do pieczenia.
- Z przecieru i przypraw zrobić sos i posmarować cukinię.
- Przyprószyć startym serem, położyć dodatki mięsne i pomidorki i ponownie przyprawić.
- Piec w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut – należy pilnować sera, nie powinien się zbyt mocno zapiec.
- Można podawać po lekkim przestudzeniu.
Makro na jedną porcję: liczba makroskładników jest zależna od liczby użytych dodatków.
Ciekawostka: Międzynarodowy Dzień Pizzy przypada na 9 lutego. To doskonała okazja do zrobienia keto pizzy!
Makro na jedną porcję:
Kalorie: 420
Tłuszcz: 29,9
Węglowodany: 6,8
Węglowodany netto: 6,8
Białko: 32
Poznaj nasze pozostałe przepisy
Cukinia zapiekana z parmezanem , Bowl z serem, awokado i salsą , Roladki wołowe , Keto tortilla , Keto makaron z cukinii z krewetkami , Keto zupa z cukinii i z awokado, Puree z kalafiora keto , Keto placki z cukinii, Keto wrapy z krewetkami , Awokado z ostrym tuńczykiem , Stek keto z brokułami , Keto gofry serowe chaffle , Keto łosoś ze szpinakiem