Koszyk

Brak produktów w koszyku.

Keto Pizza

Pizza to jedno z ulubionych dań i nie ma najmniejszego powodu, żeby jej sobie odmawiać, stosując dietę ketogeniczną. Z diety keto są wykluczone mąki zbożowe, dlatego lepiej zrobić pizzę samemu w domu, zamiast iść do restauracji. W tym przypadku jest to tylko zaletą, bo dzięki znajomości gramatur można łatwo wyliczyć makroskładniki i dopasować je do swojego dziennego menu. Ogromnym plusem jest także różnorodność, ale osoby, które stosują keto na co dzień, dobrze o tym wiedzą.

Keto pizza – rodzaje

W zależności od tego, jakie składniki aktualnie znajdują się pod ręką oraz zachcianek, można zrobić keto pizzę z cukinii, z sera, a nawet z kalafiora. Dla dodatkowego stabilnego zastrzyku energii warto do swojej keto pizzy dodać Olej MCT. Śmiało możesz dodać dwie marki bezsmakowego Oleju MCT w proszku do ciasta lub skropić swoją gotową pizzę Olejem MCT C8 + C10. Ważne jest, żeby wszystkie użyte składniki znajdowały się na liście składników dozwolonych do stosowania na diecie ketogenicznej, czyli miały niski poziom węglowodanów. Przepisów i sposobów przygotowania jest przynajmniej tyle, ile jest pomysłów i upodobań kulinarnych. Jedno jest pewne – główny składnik, czyli ser – jest całkowicie dozwolony. To wyższość diety ketogenicznej nad innymi. „Fast foody” są dozwolone. Oczywiście całość składa się ze składników akceptowanych na keto, ale z reguły pizza jest traktowana jako cheat meal. Tutaj można ją jeść do znudzenia.

Użyte w tym przepisie:


Keto pizza przepis

Przepis na pizzę ketogeniczną jest szybki i smaczny, a przy tym całkowicie dozwolony.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 100g startego sera mozzarella lub parmezan,
  • przecier pomidorowy,
  • dodatki mięsne: salami, szynka prosciutto (według uznania),
  • dodatki warzywne: papryka, pieczarki, pomidory,
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, rukola.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszać jajka z serem i rozlać na blachę do pieczenia, piec ok. 10-15 minut w temperaturze 200 stopni.
  2. Położyć resztę składników według uznania, na koniec skropić Olejem MCT C8 i posypać mozzarellą, ponownie włożyć do piekarnika, tym razem na ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Makro na jedną porcję: liczba makroskładników jest zależna od liczby użytych dodatków.


Keto pizzerki z cukinii

Poniżej znajduje się przepis na drobną przystawkę – mini pizze z cukinii. Doskonale nada się jako szybka przekąska. Można ją zjeść na zimno, ale na ciepło smakuje zdecydowanie lepiej. Stanowi idealne uzupełnienie do potraw mięsnych, ale można je również jeść samodzielnie.

Składniki:

  • 1 duża, dorodna cukinia,
  • 150g sera mozzarella w kostce lub parmezan,
  • 80g przecieru pomidorowego,
  • 80g dodatków mięsnych, np. boczek, salami, szynka,
  • 50g pomidorów cherry lub koktajlowych,
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, rukola.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię pokroić na grube plastry i ułożyć na blachę do pieczenia.
  2. Z przecieru i przypraw zrobić sos i posmarować cukinię.
  3. Przyprószyć startym serem, położyć dodatki mięsne i pomidorki i ponownie przyprawić.
  4. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut – należy pilnować sera, nie powinien się zbyt mocno zapiec.
  5. Można podawać po lekkim przestudzeniu.

Makro na jedną porcję: liczba makroskładników jest zależna od liczby użytych dodatków.

Ciekawostka: Międzynarodowy Dzień Pizzy przypada na 9 lutego. To doskonała okazja do zrobienia keto pizzy!

Makro na jedną porcję:
Kalorie: 420
Tłuszcz: 29,9
Węglowodany: 6,8
Węglowodany netto: 6,8
Białko: 32

Poznaj nasze pozostałe przepisy

Cukinia zapiekana z parmezanem , Bowl z serem, awokado i salsą , Roladki wołowe , Keto tortilla , Keto makaron z cukinii z krewetkami , Keto zupa z cukinii i z awokado, Puree z kalafiora keto , Keto placki z cukinii, Keto wrapy z krewetkami , Awokado z ostrym tuńczykiem , Stek keto z brokułami , Keto gofry serowe chaffle , Keto łosoś ze szpinakiem

Otrzymaj Produkt Gdy Tylko się pojawi! Przewidywany czas dostawy do magazynu: 3 dni robocze. Zostaw adres e-mail poniżej i bądź na bieżąco.