Koszyk

Brak produktów w koszyku.

keto lasagne

Jak utrzymać niską zawartość węglowodanów w lasagne

Większość przyjaznych keto przepisów pomija lasagne jako posiłek z makaronem. Nie trzeba tego robić! Lasagne może być niskowęglowodanowa jeśli wprowadzisz pewne zmiany. Po pierwsze zastąp tradycyjny makaron serowym, a po drugie użyj pomidorów z puszki lub dodaj dobrej jakości passatę pomidorową czy sos marinara. Dzięki temu otrzymasz pyszny posiłek low carb, który sprawdzi się zarówno jako szybki obiad i jako danie dla gości.

Keto lasagne – jakie dodatki?

Przy robieniu lasagne są pewne zasady, których musimy się sztywno trzymać. Kluczową kwestię stanowi dobór odpowiednich produktów. Podstawowe składniki to ser, sos mięsny z mielonej wołowiny i makaron. Wszystko ułożone jest warstwowo w naczyniu żaroodpornym i pieczone w piekarniku. W przypadku keto lasagne składniki odbiegają nieco od standardowych. Ale wciąż są zdrowe, smaczne, a przede wszystkim niskowęglowodanowe.

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 2 cukinie
  • 300g pieczarek
  • 500g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 szklanka bulionu
  • 150g mozzarelli
  • 100g Parmezanu
  • 100g sera feta
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 garść liści bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 selery naciowe
  • 1 marchewka
  • olej rzepakowy
  • 2 łyżki Kolagenu z Olejem MCT BeKeto
  • 2 łyżki Fat expert BeKeto

Użyte w tym przepisie:

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażany i cukinię pokrój (np. za pomocą obieraczki lub tarki) w cienkie plastry, posól, odstaw na chwilę i odlej wodę.
  2. Usmaż je na dużej patelni na średnim ogniu. Usmażone warzywa odłóż na bok.
  3. Na rozgrzany olej wrzuć posiekaną cebulę i pieczarki, smaż przez chwilę. Dodaj mięso mielone, czosnek, posiekaną bazylię, oregano, startą marchewką i drobno posiekany seler naciowy.
  4. Po chwili dodaj bulion oraz krojone pomidory i zmniejsz ogień. Posól do smaku. Dodaj Kolagen z Olejem MCT BeKeto oraz Fat Expert BeKeto.
  5. Zetrzyj na tarce mozzarellę oraz parmezan, fetę pokrusz. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 185 stopni.
  6. Na blaszkę ułóż warstwę pasków cukinii i bakłażana, wylej pomidorową masę i zasyp serem, fetę na razie pomiń.
  7. Teraz ułóż drugą warstwę cukinii i bakłażana, a górę obsyp serem feta.
  8. Wstaw do piekarnika na 30 minut, piecz w temperaturze 185 stopni.

Keto lasagne – idealny pomysł na keto obiad

Nie masz pomysłu na smaczny obiad keto? Już od jakiegoś czasu masz ochotę na mieloną wołowinę i ser? Lasagne z plastrami cukinii, bakłażanem i mięsem mielonym sprawdzi się idealnie! Jej najważniejsze zalety to wyśmienity smak, prostota i krótki czas przygotowania. Poza wymienionymi składnikami potrzebne Ci będzie tylko naczynie żaroodporne i głęboka patelnia.

Otrzymaj Produkt Gdy Tylko się pojawi! Zostaw adres e-mail poniżej i bądź na bieżąco.
TWÓJ KOSZYK