Koszyk

Brak produktów w koszyku.

KETO BUŁKI

Co zamiast chleba w diecie keto?

Jesteś na diecie ketogenicznej i nie możesz przyzwyczaić się do braku chleba do śniadania? Nie musisz z niego rezygnować! Wprawdzie tradycyjna mąka pszenna i pieczywo z niej wyrabiane są zabronione na diecie keto ze względu na zbyt dużą ilość węglowodanów, ale istnieją smaczne i zdrowe zamienniki z użyciem mąki migdałowej, mąki kokosowej lub babki jajowatej. Są łatwe w przygotowaniu, a poza walorami smakowymi mają także inne właściwości, które są bardzo pożądane na diecie ketogenicznej.

Keto bułki vs bułki tradycyjne

Dieta ketogeniczna opiera się na redukcji węglowodanów, więc spożywanie popularnego białego pieczywa jest niemożliwe. Na szczęście mąka kokosowa świetnie substytuuje tradycyjną mąkę pszenną. Przede wszystkim zawiera znaczniej mniej węglowodanów, ponadto przyspiesza metabolizm i pomaga w redukcji zbędnych kilogramów. Wykonany z niej chleb lub bułki pęcznieją w żołądku i na dłużej dają uczucie sytości, co wspomaga odchudzanie. Do innych pozytywnych właściwości należy regulacja ilości cholesterolu we krwi, oczyszczanie organizmu z toksyn, przeciwdziałanie cukrzycy.

Smaczny i prosty przepis na keto bułki

Żyjesz cały czas w biegu i szukasz szybkiego przepisu na bułeczki, które będą dodatkiem do każdego posiłku? Zdecydowanie keto pieczywo jest dla Ciebie. W kilkanaście minut możesz zrobić pyszne bułki bez dodatku cukru i glutenu. Wystarczy połączyć ser mozzarella, mąkę kokosową, jajka, sól, proszek do pieczenia, uformować kulki i wstawić do piekarnika. Po około 40 minutach pieczywo jest gotowe. Taka keto bułka to świetny pomysł na śniadanie czy dodatek do obiadu.

Składniki:

  • 500g tartego sera mozzarella
  • 250g serka śmietankowego
  • 350g mąki kokosowej
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200g BeKeto Jam Juicy Peach
  • 1 łyżeczka Fat Expert Powder BeKeto

Użyte w tym przepisie:

  • Keto Dżem™ Soczysta Brzoskwinia 200g

    17,90 

    Keto Dżem™ Soczysta Brzoskwinia to jedyny w swoim rodzaju produkt z soczystych brzoskwiń dedykowany osobom będącym na diecie niskowęglowodanowej i ketogenicznej! Jest wegański, bezglutenowy, naturalny i całkowicie bez dodatku cukru. Dżem zawiera zaledwie 50 kcal w 100 g. Dzięki temu stanowi…

    Dodaj do koszyka
  • Fat Expert Powder  300g

    Fat Expert Powder 300g

    119,00 

    Fat Expert to innowacyjny produkt w proszku, który łączy w sobie różne źródła nasyconych kwasów tłuszczowych. Dedykowany jest zarówno osobom na diecie ketogenicznej, jak i wszystkim tym, którym zależy na odżywieniu organizmu zdrowymi tłuszczami. Zawiera m.in. średniołańcuchowy kwas tłuszczowy C8…

    Dodaj do koszyka

Sposób przygotowania:

  1. Ser mozzarella oraz serek śmietankowy umieść garnku i rozpuść w kąpieli wodnej. Odstaw do przestudzenia.
  2. W osobnej misce wymieszaj mąkę kokosową, Fat Expert Powder BeKeto i proszek do pieczenia. 
  3. Do jajek dodaj przestudzone sery i mleko migdałowe. Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą.
  4. Jeśli chcesz urozmaicić swoje bułeczki dodaj do nich siemię lniane, oregano, nasiona chia, słonecznik lub sezam.
  5. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
  6. Z powstałego ciasta uformuj średniej wielkości bułeczki i umieść na na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika i piecz przez 30 minut.
  7. Po upieczeniu pieczywo będzie lekko wilgotne w środku. Pozostaw je na około 15 minut żeby wystygło i nie opadło.
  8. Gotowe bułeczki możesz podawać z ulubionym Keto Dżemem lub Keto Kremem.

Keto bułki jak pszenne

Bułki ketogeniczne w smaku praktycznie w ogóle nie różnią się od tradycyjnych bułek z mąki pszennej. Są nie tylko pyszne, ale przede wszystkim zdrowe i przyjazne dla układu trawiennego, zwłaszcza podczas diety ketogenicznej. Do innych popularnych keto przepisów należą keto bułki, gdzie głównym składnikiem jest babka plesznik lub mąka migdałowa. Babka plesznik ma właściwości podobne do siemienia lnianego. Reguluje pracę jelit i zmniejsza uczucie głodu, co pomaga w odchudzaniu. Ponadto stabilizuje poziom cukru we krwi i jest szczególnie polecana dla osób na diecie cukrzycowej. Natomiast pieczywo z mąki migdałowej jest doskonałym źródłem jednonasyconych i wielonasyconych kwasów tłuszczowych, a także błonnika i minerałów. Ponadto nie ma w sobie glutenu, co czyni ją bardzo dobrym zamiennikiem na diecie low carb i keto.

Makro na jedną porcję:
Kalorie: 493,7
Tłuszcz: 42,8
Węglowodany: 19
Węglowodany netto: 7,1
Białko: 16,4

Dołącz do listy oczekujących Bądź jedną z pierwszych osób, która dowie się, gdy tylko produkt będzie dostępny. Zostaw adres e-mail poniżej i bądź na bieżąco.