KETO BUŁKI

Keto bułki zamiast chleba w diecie keto?
Jesteś na diecie ketogenicznej i nie możesz przyzwyczaić się do braku chleba do śniadania? Nie musisz z niego rezygnować! Wprawdzie tradycyjna mąka pszenna i pieczywo z niej wyrabiane są zabronione na diecie keto ze względu na zbyt dużą ilość węglowodanów, ale istnieją smaczne i zdrowe zamienniki z użyciem mąki migdałowej, mąki kokosowej lub babki jajowatej. Keto bułki są łatwe w przygotowaniu, a poza walorami smakowymi mają także inne właściwości, które są bardzo pożądane na diecie ketogenicznej.
Keto bułki vs bułki tradycyjne
Dieta ketogeniczna opiera się na redukcji węglowodanów, więc spożywanie popularnego białego pieczywa jest niemożliwe. Na szczęście mąka kokosowa świetnie substytuuje tradycyjną mąkę pszenną. Przede wszystkim zawiera znaczniej mniej węglowodanów, ponadto przyspiesza metabolizm i pomaga w redukcji zbędnych kilogramów. Wykonany z niej chleb lub bułki pęcznieją w żołądku i na dłużej dają uczucie sytości, co wspomaga odchudzanie. Do innych pozytywnych właściwości należy regulacja ilości cholesterolu we krwi, oczyszczanie organizmu z toksyn, przeciwdziałanie cukrzycy.
keto bułki – Smaczny i prosty przepis na
Żyjesz cały czas w biegu i szukasz szybkiego przepisu na bułeczki, które będą dodatkiem do każdego posiłku? Zdecydowanie keto pieczywo jest dla Ciebie. W kilkanaście minut możesz zrobić pyszne keto bułki bez dodatku cukru i glutenu. Wystarczy połączyć ser mozzarella, mąkę kokosową, jajka, sól, proszek do pieczenia, uformować kulki i wstawić do piekarnika. Po około 40 minutach pieczywo jest gotowe. Taka keto bułka to świetny pomysł na śniadanie czy dodatek do obiadu.
Ilość porcji:
10
Czas przygotowania:
40 minut
Kalorie:
493,7(jedna porcja)
Składniki:
- 500g tartego sera mozzarella
- 250g serka śmietankowego
- 350g mąki kokosowej
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka migdałowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200g BeKeto Jam Juicy Peach
- 1 łyżeczka Fat Expert Powder BeKeto
Użyte w tym przepisie:
-
Brak w magazynieBestsellerWyjątkowy Blend Tłuszczów
Fat Expert Powder 300g
119,00 zł✔ Działa przeciwzapalnie dla układu pokarmowego ✔ Poprawia przyswajalność składników odżywczych ✔ Połączenie najzdrowszych tłuszczów ✔ Wspomaga koncentrację Fat Expert to innowacyjny produkt w proszku, który łączy w sobie różne źródła nasyconych kwasów tłuszczowych. Dedykowany jest zarówno osobom na diecie…
-
50kcal w 100g
Keto Dżem™ Soczysta Brzoskwinia 200g
17,90 zł✔ Całkowicie bez dodatku cukru ✔ Wegański i bezglutenowy ✔ Zaledwie 50 kcal w 100 g ✔ Doskonały zamiennik klasycznego dżemu Keto Dżem™ Soczysta Brzoskwinia to jedyny w swoim rodzaju produkt z soczystych brzoskwiń dedykowany osobom będącym na diecie niskowęglowodanowej…
Sposób przygotowania:
- Ser mozzarella oraz serek śmietankowy umieść garnku i rozpuść w kąpieli wodnej. Odstaw do przestudzenia.
- W osobnej misce wymieszaj mąkę kokosową, Fat Expert Powder BeKeto i proszek do pieczenia.
- Do jajek dodaj przestudzone sery i mleko migdałowe. Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą.
- Jeśli chcesz urozmaicić swoje bułeczki dodaj do nich siemię lniane, oregano, nasiona chia, słonecznik lub sezam.
- W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
- Z powstałego ciasta uformuj średniej wielkości bułeczki i umieść na na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika i piecz przez 30 minut.
- Po upieczeniu pieczywo będzie lekko wilgotne w środku. Pozostaw je na około 15 minut żeby wystygło i nie opadło.
- Gotowe bułeczki możesz podawać z ulubionym Keto Dżemem lub Keto Kremem.
Keto bułki jak pszenne
Bułki keto w smaku praktycznie w ogóle nie różnią się od tradycyjnych bułek z mąki pszennej. Są nie tylko pyszne, ale przede wszystkim zdrowe i przyjazne dla układu trawiennego, zwłaszcza podczas diety ketogenicznej. Do innych popularnych keto przepisów należą keto bułki, gdzie głównym składnikiem jest babka plesznik lub mąka migdałowa. Babka plesznik ma właściwości podobne do siemienia lnianego. Reguluje pracę jelit i zmniejsza uczucie głodu, co pomaga w odchudzaniu. Ponadto stabilizuje poziom cukru we krwi i jest szczególnie polecana dla osób na diecie cukrzycowej. Natomiast pieczywo z mąki migdałowej jest doskonałym źródłem jednonasyconych i wielonasyconych kwasów tłuszczowych, a także błonnika i minerałów. Ponadto nie ma w sobie glutenu, co czyni ją bardzo dobrym zamiennikiem na diecie low carb i keto.

Makro na jedną porcję:
Kalorie: 493,7
Tłuszcz: 42,8
Węglowodany: 19
Węglowodany netto: 7,1
Białko: 16,4
Poznaj nasze pozostałe przepisy
Keto owsianka , Omlet z awokado i camembertem , Puszysty omlet na słodko , Keto pancakes z truskawkami , Owsianka z kalafiora , Jajka z awokado, serem i kiełkami, Keto smoothie truskawkowe, Keto naleśniki śniadaniowe na słodko, Zapiekane jajka z bekonem, Kawa kuloodporna (BPC – BULLETPROOF COFFEE) , Omlet keto zachodni