Olej MCT – co to jest i który jest najlepszy?

Wprawdzie historia oleju MCT sięga początków XX wieku, jego właściwości i ich możliwe zastosowanie dla wielu osób wciąż nie są do końca oczywiste. Olej MCT kojarzony jest przede wszystkim z odchudzaniem, zwłaszcza z wysokotłuszczową dietą ketogeniczną. Jest również często wymieniany jako zdrowy produkt stosowany przez sportowców. Jaki jest wpływ oleju MCT na te tematy? Czym tak naprawdę jest olej MCT i gdzie najłatwiej go znaleźć? Jak go stosować, by zapewnić sobie jak najwięcej korzyści? Czy ma jakieś skutki uboczne i kiedy mogą wystąpić? Przeczytaj poniższy artykuł i dowiedz się jak wspomóc swój organizm przy pomocy oleju MCT.
Co to jest olej MCT?
MCT (Medium chain tryglicerydes), czyli trójglicerydy średniołańcuchowe, to tłuszcze zbudowane z glicerolu i kwasów tłuszczowych o różnej długości łańcucha, które po połączeniu tworzą właśnie triglicerydy. Olej MCT to rodzaj tłuszczu, gdzie kwasy tłuszczowe mają od 6 do 12 atomów węgla w łańcuchu. Jakie kwasy tłuszczowe mogą budować tę strukturę?
- Kwas kapronowy (C6 – 6 atomów węgla w łańcuchu);
- Kwas kaprylowy (C8);
- Kwas kaprynowy (C10);
- Kwas laurynowy (C12).
Obecnie coraz częściej mówi się, że kwas laurynowy nie powinien być zaliczany do średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych budujących olej MCT, ponieważ ilość posiadanych przez niego atomów węgla wykracza poza wskazaną grupę. Reprezentując długołańcuchowe kwasy tłuszczowe, musi być przetworzony przez wątrobę.
Olej MCT – właściwości
Tłuszcze MCT są inaczej metabolizowane niż większość długołańcuchowych kwasów tłuszczowych występujących w produktach spożywczych. Znacznie krótszy łańcuch węglowy sprawia, że tłuszcz MCT jest szybciej rozkładany, później dociera do przewodu pokarmowego, a następnie przez żyłę wrotną w wątrobie bezpośrednio do układu krwionośnego. To w konsekwencji daje szybki zastrzyk energii. W przeciwieństwie do innych rodzajów tłuszczów, oleje MCT nie wymagają obecności lipazy oraz żółci podczas procesu trawienia. Jakie są inne właściwości? Olej MCT dostarcza do organizmu znacznie mniej kalorii niż pozostałe rodzaje tłuszczów – 1 g to zaledwie 8,3 kcal, gdzie w przypadku innych rodzajów jest to 9,2 kcal/g.

Czym są tłuszcze MCT?
Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe ciężko jest znaleźć występujące naturalnie. Większość tłuszczy MCT pochodzi z oleju palmowego lub kokosowego. Chociaż zdecydowanie powszechniejszy jest olej palmowy, to lepszym wyborem będą produkty z dodatkiem oleju kokosowego. Olej palmowy wykorzystywany w produktach spożywczych często pochodzi z nieetycznych źródeł, a jego pozyskiwanie wiąże się z niszczeniem środowiska naturalnego. W dodatku ilość MCT w oleju kokosowym jest wyższa niż w palmowym i wynosi około 60% zawartości. Inne źródła MCT to także masło i tłusty nabiał. Są to jednak niewielkie wartości, oscylujące na poziomie 10-12%.
Jaką rolę tłuszcze pełnią w organizmie
Choć tłuszcze raczej kojarzą się negatywnie, przede wszystkim ze zwiększaniem masy w postaci tkanki tłuszczowej, ich rola jest niezwykle ważna dla prawidłowego działania organizmu. Odpowiednia podaż tłuszczów jest niezbędna, by zapewnić prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia oraz, by wzmocnić układ nerwowy. Ponadto zdrowe tłuszcze obniżają poziom cholesterolu, chronią narządy wewnętrzne oraz odpowiadają za przyswajanie witamin K, A, D i E. Dodatkowo regulują pracę żołądka poprzez zmniejszenie wydzielania kwasu żołądkowego i zapobieganie skurczom narządu. Jednak przede wszystkim zdrowe tłuszcze to natychmiastowe źródło energii, a to ma swoje zastosowanie wśród osób aktywnych fizycznie i osób na diecie.
MCT, a ketoza
Olej MCT świetnie sprawdza się w diecie ketogenicznej. W tej restrykcyjnej diecie wysokotłuszczowej chodzi przede wszystkim o rezygnację z węglowodanów i zmianie głównego źródła energii, jaką jest glukoza, na tłuszcze. Dzięki temu organizm wchodzi w stan ketozy i zaczyna wytwarzać ciała ketonowe, które zwiększają poziom energii. Olej MCT łatwo przekształca się w ciała ketonowe, więc jego spożycie umożliwia szybsze wejście w stan ketozy. To w konsekwencji prowadzi do poprawy spalania tłuszczu i redukcji tkanki tłuszczowej.
Wpływ MCT na zdrowie
Poza wspieraniem odchudzania, a także pozytywnym wpływem na wyniki sportowe, olej MCT ma szereg właściwości prozdrowotnych. Kiedy najlepiej stosować olej MCT? Przyczynia się do zmniejszenia ilości “złego” cholesterolu, a zwiększenia dobrego. Ponadto oleje MCT zalecane są osobom zmagającym się z cukrzycą lub insulinoopornością. Może obniżać poziom cukru we krwi oraz zwiększać wrażliwość na insulinę. Co ważne, olejem MCT można leczyć alergie pokarmowe również te, które występują u dzieci i niemowląt, a także w leczeniu wcześniaków, które mogą mieć problemy z trawieniem tłuszczów konwencjonalnych. Dotyczy to także osób zmagających się z problemami jelitowymi, ponieważ trawienie tego rodzaju tłuszczów przebiega bez udziału jelit. Z tego samego powodu oleje MCT znajdują także zastosowanie jako doustny suplement diety dla osłabionych pacjentów onkologicznych, szczególnie tych z nowotworami jelita grubego i cienkiego.
Olej MCT wykazuje także działanie bakteriobójcze i przeciwgrzybiczne. Te właściwości zaobserwowano przede wszystkim na przykładzie oleju kokosowego. W przeprowadzonych eksperymentach wykazano, że olej kokosowy redukuje ilość grzybów Candida albicans aż o 25%, a także ogranicza rozwój bakterii Clostridium difficile. Za bakteriobójcze właściwości oleju kokosowego odpowiadają zawarte w nim: kwas kaprylowy, dekantowy oraz kwas laurynowy. Prowadzi to do coraz częstszego zastosowania oleju kokosowego w preparatach witaminowych.
Zalety stosowania oleju MCT
Pozytywny wpływ średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych jest niepodważalny i wielowymiarowy. Najważniejsze zalety oleju MCT to:
- poprawa trawienia;
- zwiększenie metabolizmu;
- wspieranie redukcji masy ciała;
- poprawa odporności;
- zwiększone uczucie sytości, zmniejszenie apetytu;
- poprawa nastroju, zwiększenie energii;
- minimalizowanie skutków związanych z takimi dolegliwościami jak choroby wątroby, Alzheimer, choroba Parkinsona, epilepsja, celiakia, cukrzyca czy insulinooporność.

Skutki uboczne stosowania oleju MCT
Wydaje się, że olej MCT pozbawiony jest wad, jednakże nawet stosowanie oleju w nadmiarze może przyczyniać się do skutków ubocznych. Do najczęstszych objawów należy: biegunka, ból żołądka, nudności i problemy jelitowe. Ponadto należy pamiętać, że są to także dodatkowe kalorie, które mogą wpływać na masę ciała.
Kiedy stosować olej MCT?
Do kolejnych pozytywnych właściwości oleju MCT należy fakt, że zazwyczaj występuje w postaci płynnej i bezsmakowej, dzięki czemu można dodać go praktycznie do każdego posiłku. Świetnie sprawdza się także jako zamiennik oliwy z oliwek. Zaleca się, by stosować olej MCT z samego rana, ponieważ jego zadaniem jest dostarczenie znacznych ilości energii. Jeśli używasz go wieczorem, możesz mieć kłopoty z zaśnięciem.
Ponadto warto dodawać olej MCT do koktajlu podczas ćwiczeń lub po treningu. Dzięki temu utrzymasz energię na stałym poziomie, a po skończonych ćwiczeniach nie opadniesz z sił. Niewielką ilość oleju MCT możesz także dodać do posiłku w ciągu dnia, jeśli masz ochotę na jakąś przekąskę. Pozwoli to złagodzić uczucie głodu i pomoże zwiększyć uczucie sytości. Co ważne, spożywanie oleju należy zaczynać od niewielkich ilości, by stopniowo przyzwyczajać organizm do jego działania.
Ile pić oleju MCT dziennie?
Wprawdzie szczegółowe dane na temat dawkowania oleju MCT nie istnieją, to jednak dostępne informacje sugerują, że dawka nie powinna przekraczać 50-60 ml na dobę. Standardowa porcja oleju MCT, którą dodaje się do posiłku to zwykle 15 ml. Należy również pamiętać, że nie powinno się przekraczać zalecanej dziennej porcji oleju, ponieważ może to doprowadzić do wspomnianych wcześniej skutków ubocznych.
Jeśli chcesz mieć pewność, że dostarczasz do organizmu dobrej jakości olej MCT lub masz dosyć wersji bezsmakowej produktu i chcesz trochę poeksperymentować z różnymi smakami, koniecznie wypróbuj nasz olej MCT. Jeśli dopiero rozpoczynasz przygodę z tym produktem świetnie sprawdzi się olej MCT w proszku, a jeśli należysz już do zaprawionych Beketonczyków polecamy Ci płynną wersję dla zaawansowanych. Nasz olej MCT jest wydajny, a ponadto zapewni Ci odpowiednią dawkę wartości odżywczych, przydatnych nie tylko w diecie niskowęglowodanowej, ale także poprawi ogólne funkcjonowanie organizmu. Nasze autorskie propozycje takie jak Francuska Wanilia, Świeża Truskawka czy Naturalna Czekolada wzbogacą Twoją owsiankę na śniadanie, czy koktajl na podwieczorek.
Olej MCT do kawy – kawa kuloodporna
Nie ma lepszego sposobu na rozpoczęcie dnia niż filiżanka kawy dodającej energii do działania. Chcąc zwiększyć jej działanie warto dodać do niej niewielką dawkę oleju MCT. Taka mieszanka poza zwiększeniem chęci do życia i wydajności wspiera spalanie tłuszczu, a także polepsza funkcje kognitywne mózgu, dzięki czemu możliwe jest sprawniejsze myślenie i łączenie faktów. Dodatkowo solidna dawka tłuszczu zapewnia duże źródło energii, a tym samym zwiększa uczucie sytości i zapobiega podjadaniu. Może także stanowić formę śniadania, ale należy pamiętać, by tak dopasować pozostałe posiłki, aby zapewnić organizmowi odpowiednią dawkę wszystkich niezbędnych substancji i minerałów.
Czy olej MCT jest zdrowy – podsumowanie
Olej MCT został przebadany i na podstawie ogólnodostępnych publikacji udowodniono, że może nie tylko zwiększać zdolność organizmu do wysiłku, ale także wspierać w odchudzaniu i redukcji tkanki tłuszczowej. Z tego powodu różnego rodzaju diety eliminacyjne uwzględniają w swoich zaleceniach stosowanie oleju MCT. Nalezy przy tym pamiętać, że chociaż liczne zalety oleju MCT i jego właściwości skutecznie oddziałują na dietę ketogeniczną, to jest to suplement diety i powinien być stosowany jedynie do uzupełniania braków w diecie i dostarczania do organizmu niezbędnych substancji. Chcąc zapewnić sobie zdrowie i odpowiednie samopoczucie niezbędne są przede wszystkim: zrównoważony sposób żywienia, aktywność fizyczna i regularne badania.
Dziękuję za rzetelne informacje