Jak Dieta Keto Wpływa na Cholesterol i serce
Dieta keto i jej wpływ na cholesterol
Często dieta ketogeniczna wymieniana jest jako przyczyna podwyższonego poziomu cholesterolu w surowicy krwi. Tymczasem nie ma mocnych, jednoznacznych dowodów sugerujących, że istnieje ryzyko wzrostu poziomu cholesterolu w surowicy z powodu zwiększonej podaży cholesterolu z pożywienia. W wyniku działania mechanizmów regulacyjnych organizm jest w stanie przyjąć tyle cholesterolu, ile potrzebuje. W rzeczywistości nawet spożywanie 25 jaj (o których wiadomo, że są bogate w cholesterol) dziennie przez 15 lat nie spowodowało nieprawidłowego profilu lipidowego u 88-letniego pacjenta [2].
Wpływ stanów zapalnych na rozwój chorób układu sercowo-naczyniowego
Stan zapalny jest zaangażowany w rozwój chorób sercowo-naczyniowych, inicjując proces miażdżycowy. Nadmierny stan zapalny powoduje dysfunkcję śródbłonka i przyczynia się do zwiększonego ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Jedną z głównych przyczyn stanu zapalnego jest sam proces starzenia. Nie możemy kontrolować starzenia się, ale z pewnością możemy kontrolować nasze środowisko, a wybór tego, co jemy, jest ważnym elementem dobrego zdrowia układu sercowo-naczyniowego.
Udowodniono, że dieta ketogeniczna ma działanie przeciwzapalne, co ma korzystny wpływ na zapobieganie lub leczenie chorób sercowo-naczyniowych.
Dieta ketogeniczna inicjuje zwiększoną produkcję ciał ketonowych. Główne ciało ketonowe, β-hydroksymaślan (BHB), wykazuje szereg właściwości przeciwzapalnych, w tym naśladuje stan postu. Ma wielopłaszczyznowe działanie, w tym wpływ na ekspresję genów, zmniejszenie stanu zapalnego i poprawę funkcji mitochondriów.
Wydaje się, że Β-hydroksymaślan może również wpływać na metabolizm i funkcjonowanie mięśnia sercowego. Ze wszystkich narządów, serce ma największe zapotrzebowanie na energię. Możemy syntetyzować BHB na czczo, uzupełniając średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCT), a nawet przyjmując egzogenne ketony.
Pozytywny wpływ olejów MCT i ketonów egzogennych na serce
MCT nie wymagają enzymów trzustkowych do trawienia i przemieszczają się przez żyłę wrotną do wątroby, gdzie mogą być szybko przekształcone w ketony. Wzbogacenie diety ketogenicznej o tłuszcze MCT jest uzasadnione, ponieważ zwiększa również biogenezę mitochondriów, co jest świetne dla serca. Zaleca się korzystanie z tego źródła energii przy jednoczesnym ograniczeniu węglowodanów:
Cukry proste jako główne czyniiki prozapalne
Powszechnie wiadomo, że cukry proste są jednym z kluczowych prozapalnych czynników dietetycznych. Dieta ketogeniczna polega na ograniczeniu całkowitej podaży węglowodanów, cukry proste są eliminowane w celu zminimalizowania wzrostu stężenia glukozy i insuliny w surowicy, które hamują osiągnięcie stanu ketozy.
Jak zmaksymalizować działanie przeciwzapalne diety keto
Jednym ze sposobów na zmaksymalizowanie efektów diety ketogenicznej jest wybór pokarmów bogatych w kwasy omega-3, rodzaj kwasów tłuszczowych o działaniu przeciwzapalnym. Dieta bogata w kwasy omega-3 może zmniejszać ryzyko różnych fenotypów miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych, obniżając poziom trójglicerydów, zmniejszając tempo wzrostu blaszek miażdżycowych, które zatykają naczynia krwionośne, obniżając ciśnienie krwi i pomagając zmniejszyć stan zapalny. Kwasy omega-3 można znaleźć w makreli, łososiu, labraksie, ostrygach, sardynkach, krewetkach, wodorostach, nasionach chia, konopiach i siemieniu lnianym.
choroby w których keto ma zastosowanie
Zastosowania diety ketogenicznej w leczeniu różnych chorób są coraz szerzej rozpoznawane i badane. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat tego, jak dieta keto może pomagać w leczeniu różnych schorzeń, warto zapoznać się z dokładnymi informacjami i badaniami na ten temat. jeśli szukasz więcej zastosowań diety ketogenicznej w leczeniu przeczytaj artykuł dieta keto w chorobie, gdzie szczegółowo wymieniamy poszczególne choroby
Bibliografia:
[1] O’Brien MJ, Karam SL, Wallia A, et al. Association of Second-line Antidiabetic Medications With Cardiovascular Events Among Insured Adults With Type 2 Diabetes. JAMA Netw Open. 2018;1(8):e186125. doi:10.1001/jamanetworkopen.2018.6125
[2] Kern F Jr. Normal plasma cholesterol in an 88-year-old man who eats 25 eggs a day. Mechanisms of adaptation. N Engl J Med. 1991 Mar 28;324(13):896-9. doi: 10.1056/NEJM199103283241306. PMID: 1953841.
[3] Dyńka D, Kowalcze K, Charuta A, Paziewska A. The Ketogenic Diet and Cardiovascular Diseases. Nutrients. 2023 Jul 28;15(15):3368. doi: 10.3390/nu15153368. PMID: 37571305; PMCID: PMC10421332.