
Dr Natalia Drabińska to utalentowana i wybitna naukowiec, specjalizująca się w dziedzinie żywienia i biotechnologii. Uzyskała stopień doktora na IRZiBŻ PAN w Olsztynie, gdzie jej interdyscyplinarna praca doktorska dotyczyła zastosowania preparatu fruktooligosacharydów i inuliny jako składnika diety bezglutenowej dzieci z chorobą trzewną.
Obecnie pracuje jako adiunkt na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu oraz w IRZiBŻ PAN, gdzie angażuje się w wiele projektów badawczych związanych z metabolizmem, stanem zapalnym oraz dietami ketogenicznymi. Jest także członkiem kilku towarzystw naukowych, w tym Polskiego Towarzystwa Metabolomicznego oraz European Federation of Food Science and Technology.
Dr Natalia Drabińska to osoba, która z pasją i zaangażowaniem podchodzi do swojej pracy badawczej, a jej wyniki pomagają lepiej zrozumieć wpływ żywienia na organizm ludzki.
Artykuły autora

Dieta ketogeniczna, a insulinooporność
Po głębokim zanurzeniu w tajniki mikrobioty jelitowej w naszym ostatnim artykule, tym razem przenosimy się do świata insulinooporności - niewidzialnego cienia, który kładzie się na zdrowie wielu osób.

SIBO – Na czym polega, jak rozpoznać i jak leczyć?
W poprzednim artykule opisane zostało znaczenie mikrobioty jelitowej oraz dysbioza, czyli stan, w którym zaburzona zostaje równowaga liczebności i rodzaju mikroorganizmów jelitowych. Jednym z przykładów dysbiozy jelitowej jest SIBO.

Co to jest mikrobiota jelitowa i jakie ma znaczenia dla naszego zdrowia?
W ostatnich latach obserwuje się wzrost zainteresowania mikrobiotą jelitową, analizą jej składu oraz przypisuje się jej ogromne znaczenie w utrzymaniu zdrowia organizmu. Ale czym właściwie jest mikrobiota jelitowa? Tego dowiecie się z dzisiejszego artykułu.

Witaminy z grupy B – Czemu są nam potrzebne?
Biotyna, niacyna czy kwas foliowy – każdy z nas słyszał o nich i o tym jak ważne są dla naszego zdrowia. Nie każdy jednak wie, że nazwy te reprezentują witaminy z grupy B.
