Koszyk zakupów
Delivery Icon Do darmowej dostawy brakuje Ci 249.00

Brak produktów w koszyku.

Safety Payments Icon Gwarantowana bezpieczna transakcja

Dieta kopenhaska: czym jest, przepisy, jadłospis, zasady

Dieta kopenhaska - skuteczny sposób na redukcję masy ciała czy pułapka dla organizmu? Czy rzeczywiście można schudnąć od 8 do 20 kilogramów w zaledwie 13 dni? Co kryje się za tajemnicą tego restrykcyjnego planu żywieniowego? Poznaj prawdziwe fakty o diecie kopenhaskiej, jej skutkach dla zdrowia i długoterminowym wpływie na organizm. Czy warto ryzykować zdrowiem dla efektów diety? 
Autor: Amelia Szczepańska
amelia dietetyk
Weryfikacja: Dr Natalia Drabińska
Dr Natalia Drabinska
Dieta Kopenhaska

Czym jest dieta kopenhaska?

Dieta kopenhaska to jedna z najbardziej rygorystycznych diet, które kiedykolwiek powstały. Jej główną cechą charakterystyczną jest skrajne ograniczenie spożycia kalorii, które nie przekracza nawet 1000 kalorii dziennie, a najczęściej mieści się w granicach 500-800 kalorii. Jest dietą, należącą do kategorii tzw. diet alternatywnych, podobnie jak znana metoda żywieniowa według Dukana. Warto wiedzieć, że nie jest ona powszechnie rekomendowana przez organizacje takie jak Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) czy Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – PIB (NIZP PZH-PIB).

Dieta kopenhaska trwa 13 dni i opiera się na ściśle określonym jadłospisie, zawierający te same, powtarzające się posiłki, który musi być przestrzegany bez żadnych odstępstw. Naruszenie choć jednej zasady nakazuje zaprzestanie dalszego stosowania planu żywieniowego, do którego powrót możliwy jest dopiero po upływie 3 miesięcy, co wiąże się z koniecznością rozpoczęcia całego procesu od nowa. Dodatkowo, istotną rolę odgrywa czas trwania diety, gdyż jej cykl można powtórzyć dopiero po 2 latach. 

Pomimo tak niskiej podaży kalorii, zwolennicy diety twierdzą, że przyspiesza ona przemianę materii i prowadzi do szybkiej oraz trwałej redukcji masy ciała. Warto jednak podkreślić, że skrajne ograniczenie spożycia kalorii prowadzi do niedoborów składników odżywczych i jest niewłaściwe dla zdrowia w dłuższej perspektywie czasu.

Na czym polega dieta kopenhaska?

Dieta kopenhaska jest 13 dniowym planem żywieniowym, mającym na celu redukcję tkanki tłuszczowej. Jest to dieta niskokaloryczna, w której ogranicza się spożycie węglowodanów, a głównym źródłem energii jest białko. Dieta zakłada spożywanie dziennie maksymalnie 500–800 kalorii podzielonych na 3 posiłki. 

Do głównych założeń diety kopenhaskiej należą:

  1. Spożywanie trzech posiłków: śniadania między godziną 8.00, a 9.00, obiadu między 12.00, a 14.00 oraz kolacji między 17.00,  a 18.00, z dozwolonymi 30-minutowymi odstępstwami.
  2. Dostarczanie organizmowi od 500 do 800 kalorii dziennie.
  3. Przyjmowanie minimum 2l wody dziennie.
  4. Możliwość suplementacji witamin oraz suplementów przyspieszających spalanie tkanki tłuszczowej.
  5. Zakaz żucia gumy, spożywania alkoholu, słodyczy i produktów zbożowych.
  6. Zakaz stosowanie zamienników w jadłospisie.
  7. Możliwa jest zamiana kolejności posiłków w ciągu dnia, przy jednoczesnym zakazie zamiany posiłków pomiędzy różnymi dniami.
  8. Zakaz używania soli.
  9. Rezygnacja z aktywności fizycznej na czas stosowania diety.
  10. Jakiekolwiek odstępstwa od założonego planu i spożycie produktu spoza jadłospisu oznacza konieczność rozpoczęcia diety od nowa, jednak jest to możliwe dopiero po 3 miesiącach.

Co można jeść na diecie kopenhaskiej?

Dieta kopenhaska nie pozostawia swobody w komponowaniu posiłków – jadłospis jest ściśle określony i nie dopuszcza żadnych odstępstw. Posiłki są oparte głównie na białku, pochodzącym z chudego mięsa, ryb, jaj oraz nabiału. Dodatkowo, jadłospis uwzględnia kilka łyżek oliwy oraz niewielką ilość węglowodanów.

Czy dieta kopenhaska jest zdrowa?

Dieta kopenhaska nie jest zdrowa. Choć może przynieść szybkie rezultaty w postaci utraty wagi, towarzyszą jej liczne ryzyka dla zdrowia. Jednym z kluczowych zagadnień, którym warto przyjrzeć się bliżej, jest równowaga pomiędzy dostarczanymi organizmowi kaloriami, a jego rzeczywistymi potrzebami.

Podstawowa przemiana materii (PPM) to poziom energetyczny niezbędny do podstawowych funkcji życiowych, takich jak funkcjonowanie serca czy oddychanie. Z kolei całkowita przemiana materii (CPM) to suma PPM i dodatkowego wydatku energetycznego związanego z codziennymi czynnościami i aktywnością fizyczną. Odpowiednie zbilansowanie dostarczanych kalorii jest niezbędne dla utrzymania zdrowego stylu życia. Przykładowy dzień diety kopenhaskiej, zawierający zaledwie 500 kcal, nie pokrywa zapotrzebowania kalorycznego żadnego, dorosłego człowieka. 

Stosowanie diety kopenhaskiej może przynieść poważne zagrożenie dla organizmu. Choć spożywanie tak małej ilości kalorii wiąże się z redukcją wagi, będącej celem diety, niesie za sobą również konsekwencje związane z niedoborami składników odżywczych. Przykładowy jadłospis diety kopenhaskiej pokrywa zaledwie:

  • 25% dziennego zapotrzebowanie na wapń
  • 33% dziennego zapotrzebowania na żelazo
  • 50% dziennego zapotrzebowania na cynk
  • 50% dziennego zapotrzebowania na potas

Dieta kopenhaska, oprócz niedoborów składników odżywczych, prowadzi do zaburzeń hormonalnych, w tym zaburzeń cyklu miesiączkowego u kobiet [1], anemii, osłabienia ogólnego organizmu, zaburzeń hormonalnych oraz zewnętrznych problemów, takich jak wypadanie włosów [2]. Jest to szczególnie widoczne w przypadku długotrwałego stosowania diety. Nie bez powodu, można przystąpić do niej ponownie dopiero po 2 latach. Dodatkowo, jej rygorystyczne zasady mogą sprawić trudności w codziennym funkcjonowaniu i wywoływać nieprzyjemne objawy, takie jak bóle głowy, omdlenia czy problemy z koncentracją.

Jak wygląda jadłospis na diecie kopenhaskiej?

13-dniowa dieta kopenhaska oparta jest na jadłospisie dostarczającym od 500 do 800 kalorii. 35% diety obejmuje białko, 40% tłuszcze i 25% węglowodany. Posiłki są monotonne, bazujące często na tych samych produktach. Rolę śniadania, najczęściej pełni czarna kawa z kostką cukru. 

Dzień 1 i 8:

  • Śniadanie: Kubek czarnej kawy z kostką cukru.
  • Obiad: 2 jajka na twardo, szklanka gotowanego szpinaku lub brokułów, pomidor.
  • Kolacja: 200g befsztyka wołowego, 5 liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny.

Dzień 2 i 9:

  • Śniadanie: Kubek czarnej kawy z kostką cukru.
  • Obiad: 200 g befsztyka wołowego, 5 liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny, grejpfrut, jabłko lub ananas jako dodatek.
  • Kolacja: Plaster chudej szynki, ⅔ szklanki jogurtu naturalnego.

Dzień 3 i 9:

  • Śniadanie: Kubek czarnej kawy z kostką cukru, jedna grzanka.
  • Obiad: Szklanka gotowanego szpinaku, pomidor, świeży, mały owoc.
  • Kolacja: 2 jajka na twardo, plaster chudej szynki (ok.100 g), 5 liści sałaty z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.

Dzień 4 i 10:

  • Śniadanie: Kubek kawy z kostką cukru.
  • Obiad: Jajko na twardo, tarta marchewka, opakowanie serka wiejskiego naturalnego.
  • Kolacja: Pół szklanki kompotu z owoców i ⅔ szklanki jogurtu naturalnego.

Dzień 5 i 11:

  • Śniadanie: Tarta marchewka z cytryną.
  • Obiad: 300 g chudej ryby (np. dorsz, pstrąg lub sola) gotowanej na parze lub smażonej bez tłuszczu.
  • Kolacja: 200 g befsztyka wołowego z sałatką z 5 liści sałaty i 6-8 różyczkami brokuła.

Dzień 6 i 12:

  • Śniadanie: Kubek czarnej kawy z kostką cukru, jedna grzanka.
  • Obiad: Gotowana pierś z kurczaka bez skóry, 5 liści sałaty z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
  • Kolacja: 2 jajka na twardo, duża marchewka.

Dzień 7 i 13:

  • Śniadanie: Herbata bez dodatku cukru, najlepiej zielona.
  • Obiad: Kawałek chudego mięsa (np. kurczak lub indyk) z grilla lub piekarnika.
  • Kolacja: nic.

Jakie są efekty stosowania diety kopenhaskiej?

Efektem diety kopenhaskiej – jak gwarantują zwolennicy tego modelu żywienia – jest utrata wagi w krótkim czasie. Choć aspekt ten może być zachęcający dla wielu osób, należy spojrzeć na efekty diety przez pryzmat zdrowotny. 

  • Utrata wagi: jednym z najbardziej widocznych skutków stosowania diety kopenhaskiej jest szybka utrata wagi. W ciągu zaledwie 13 dni można stracić od 5 do 8 kilogramów. Niewiele jednak osób zdaje sobię sprawę, że gwałtowna redukcja masy ciała może być wynikiem utraty wody i masy mięśniowej niż faktycznej tkanki tłuszczowej. Dodatkowo, zdrowa utrata wagi, nie wywołująca negatywnych skutków ubocznych dla organizmu to 0.5-1% masy ciała w ciągu tygodnia, czyli znacznie mniej, niż zakłada dieta kopenhaska. 
  • Pogorszenie samopoczucia: dieta kopenhaska narzuca bardzo restrykcyjne limity kalorii, często sprowadzając do spożywania jedynie 500 kalorii dziennie. Taki drastyczny deficyt energetyczny może prowadzić do problemów związanych z niedoborem energii, osłabieniem, czy zaburzeniami metabolicznymi. Badania opublikowane w 2015 roku w Current Neuropharmacology wykazały związek między drastycznym ograniczeniem kalorii, a objawami depresji i zaburzeniami nastroju [3]. Dodatkowo, dieta nie uwzględniająca żadnych odstępstw od ściśle określonych zasad diety jest ryzykiem rozwoju nieprawidłowych zachowań, takich jak ortoreksja, czyli obsesyjna dbałość o zdrową dietę [4].
  • Niedobory składników odżywczych: dieta kopenhaska, skoncentrowana na wąsko określonych grupach produktów, nie dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. To z kolei może prowadzić do niedoborów witamin, minerałów i błonnika, którego niedostateczna ilość w diecie może powodować zaparcia oraz inne poważne konsekwencje zdrowotne [5]. W opublikowanym w 2023 roku badaniu omawiającym powszechny problem niedożywienia, obejmujący niedobór mikroelementów, podkreślono jego wpływ na ogólny stan zdrowia – od zaburzeń funkcji odpornościowych po ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych [6].
  • Brak trwałych nawyków żywieniowych: jadłospis, na którym opiera się dieta kopenhaska, nie odpowiada zasadom zdrowego odżywiania, w związku z czym, po jej zakończeniu trudno jest zachować właściwe nawyki żywieniowe. Dieta kopenhaska opiera się na surowych restrykcjach kalorycznych, które nie są konieczne do osiągnięcia redukcji masy ciała. Osobom kończącym dietę często brakuje wiedzy na temat komponowania zbilansowanych posiłków, wybierania wartościowych produktów i spożywania odpowiedniej ilości składników odżywczych.
  • Efekt jo-jo: Dieta kopenhaska, podobnie jak wiele innych restrykcyjnych planów żywieniowych, niesie ze sobą ryzyko efektu jo-jo. Jak udowadniają badania, jedynie 20% osób redukujących masę ciała, utrzymuje efekty przez co najmniej rok [7]. Po zakończeniu diety i powrocie do wcześniejszych nawyków żywieniowych, istnieje duże prawdopodobieństwo powrotu utraconych kilogramów, a nawet zwiększenia masy ciała względem tej, od których rozpoczęto proces odchudzania.
  • Inne objawy: brak równowagi w diecie może prowadzić do wzdęć, bólów stawów, problemów trawiennych, przewlekłego zmęczenia, nerwowości i osłabienia włosów. Dodatkowo, może występować spowolnienie trawienia i procesu usuwania szkodliwych substancji przemiany materii.

Ile można schudnąć na diecie kopenhaskiej?

Na diecie kopenhaskiej można schudnąć od 5 do 8, a w niektórych przypadkach nawet do 20 kg w ciągu 13 dni. Choć efekty diety są widoczne, należy mieć świadomość, że po jej zakończeniu utracone kilogramy mogą powrócić, często nawet z nadmiarem. 

Dieta kopenhaska, dostarczając organizmowi ograniczoną liczbę kalorii, wywołuje zmiany w przemianie materii, których negatywne konsekwencje mogą być widoczne również po zakończeniu diety. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że powrót do poprzedniego sposobu odżywiania będzie wiązał się z większym przyrostem masy ciała niż przed rozpoczęciem diety. Jest to typowe zjawisko dla bardzo restrykcyjnych diet, nieuwzględniających okresu stabilizacji wagi. Choć dieta kopenhaska umożliwia szybkie zrzucenie zbędnych kilogramów, warto zastanowić się nad konsekwencjami dla organizmu wynikającymi z zastosowania tak restrykcyjnego planu żywienia. W celu redukcji wagi, często wystarczy wprowadzenie zdrowej, zbilansowanej diety oraz eliminacja szkodliwych nawyków żywieniowych. Takie zdrowe podejście umożliwia zachowanie zdrowia i utrzymania prawidłowej sylwetki w dłuższej perspektywie czasu. 

Jakie są opinie na temat diety kopenhaskiej?

Opinie na temat diety kopenhaskiej są podzielone. Na internetowych forach można przeczytać o “spektakularnych” efektach modelu żywienia, wiążących się z szybką utratą wagi. To jednak tylko jedna strona medalu. Wiele osób dzieli się swoimi doświadczeniami, związanymi z efektem jojo, oznaczającym powrót utraconych kilogramów po zakończeniu diety. Znacząca grupa osób decydujących się na stosowanie diety słusznie twierdzi, że dieta kopenhaska to w rzeczywistości głodówka, gdyż ogranicza się do spożycia minimalnej liczby kalorii. Dodatkowo, jadłospis jest uznawany za jednorodny i ubogi w składniki odżywcze, prowadząc do niedoborów witamin i minerałów oraz powodujący problemy zdrowotne, takie jak anemia, zaburzenia hormonalne i spowolniony metabolizm.

Warto wiedzieć, że twórca diety kopenhaskiej nie jest znany. Mimo istniejących plotek wskazujących na to, że model żywieniowy został opracowany przez pracowników kopenhaskiego szpitala rządowego lub Kliniki Mayo, żadna z tych placówek nie przyznaje się do autorstwa diety. W związku z tym niejasne jest, czy plan żywieniowy został stworzony przez specjalistów.

Dieta kopenhaska czy dieta keto – który model żywienia wybrać w celu redukcji wagi?

Chcąc zredukować masę ciała, słusznym wyborem będzie dieta ketogeniczna, stanowiąca skuteczny, ale i bezpieczny sposób na utratę wagi. Zamiast skupiać uwagę na szybkiej utracie kilogramów, wiążącej się ze stosowaniem diety kopenhaskiej, należy kierować się zrównoważonym podejściem do odżywiania, gwarantującym trwałe zmiany w nawykach żywieniowych oraz brak potrzeby narażania organizmu na zagrożenia zdrowotne. 

Dieta kopenhaska i dieta keto różnią się w zasadniczy sposób, zarówno jeśli chodzi o sposób działania, efekty, kaloryczność diety, jak i posiłki, na których bazuje jadłospis. 

Dieta kopenhaska opiera się na restrykcyjnym ograniczeniu kalorii i przestrzeganiu ściśle określonego jadłospisu, który uniemożliwia dostosowanie posiłków pod swoje preferencje. Każda osoba, podejmująca się diety zmuszona jest do spożywania tej samej ilości kalorii i tych samych dań, bez możliwości zamiany choć jednego składnika. Charakteryzuje się także uporczywym odczuwaniem głodu, w związku z niską podażą kalorii.  Jest to plan żywieniowy o krótkim czasie trwania i choć efekt utraty wagi jest szybki, wiąże się z długoterminowym ryzykiem dla zdrowia. 

Z kolei dieta keto polega na bardzo niskim spożyciu węglowodanów i wysokim spożyciu tłuszczów. W ten sposób organizm zaczyna spalać tłuszcz jako główne źródło energii. Co najważniejsze, kaloryczność diety keto jest dostosowywana do każdej z osób, decydujących się na rozpoczęcie jej stosowania. Uwzględnia takie czynniki jak płeć, wiek, waga, wzrost i poziom aktywności fizycznej. Dzięki temu, umożliwia utratę wagi w bezpieczny, zaspokajający potrzeby organizmu sposób. Zwiększona podaż tłuszczu w diecie pozwala uzyskać efekt sytości przy niższej podaży kalorii, dzięki temu łatwiej jest w niej wytrwać, bez poczucia głodu.

Różnice pomiędzy dwoma modelami żywienia mają istotne odzwierciedlenie w ich wpływie na organizm. Dieta keto ma na celu utrzymanie stałego poziomu ketonów we krwi, przyczyniając się do poprawy funkcji poznawczych, zmniejszenia ryzyka chorób serca, czy stabilizacji poziomu cukru we krwi. Z kolei dieta kopenhaska, ze względu na swoje restrykcyjne podejście kaloryczne i ograniczenie składników odżywczych, prowadzi do niedoborów witamin i minerałów oraz negatywnych skutków zdrowotnych, stanowiących poważne zagrożenie dla organizmu.

Bibliografia

Amelia Szczepańska
Amelia Szczepańska

Studentka ostatniego roku dietetyki na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym (WUM). Dietetyką interesuje się od zawsze. To dla niej nie tylko zawód, ale i pasja. Amelia pomoże Ci wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe i wyjaśni czym są diety niskowęglowodanowe i KETO, a także odpowie na Twoje pytania i wątpliwości, oraz pomoże dobrać odpowiednią suplementację.

Artykuły: 76

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Otrzymaj Produkt Gdy Tylko się pojawi! Zostaw adres e-mail poniżej i bądź na bieżąco.
TWÓJ KOSZYK